Vaccin mot svininfluensan

Skriftlig fråga 2009/10:110 av Olander, Ronny (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-20
Anmäld
2009-10-20
Besvarad
2009-10-28
Svar anmält
2009-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 oktober

Fråga

2009/10:110 Vaccin mot svininfluensan

av Ronny Olander (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Sverige har köpt in vaccin mot svininfluensan – den nya influensan – till en mängd som motsvarar två doser till den svenska befolkningen. Nu visar nya data från Läkemedelsverket att det kan räcka med en dos vaccin till normala, vuxna, friska människor. För barnen, riskgrupperna och många äldre gäller fortfarande två doser.

Det innebär att det kan komma att finnas kvar en mycket stor dos vaccin i landstingen efter det att vaccinationskampanjen avslutats. Inom EU har därför diskussioner börjat föras om försäljning av vaccin över gränserna, från länder som har mycket vaccin till länder som har väldigt lite eller inget vaccin alls. Ett alternativ skulle vara att överskott av vaccindoser skänks bort som biståndsinsats till behövande länder utan vaccin.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet:

Vilken handlingsberedskap har statsrådet för att Sveriges sannolika överskott på influensavaccin kan skänkas bort som en biståndsinsats till behövande länder som inte förfogar över vaccin eller har alltför liten mängd vaccin i förhållande till sin befolkning?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:110 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 28 oktober

Svar på fråga

2009/10:110 Vaccin mot svininfluensan

Statsrådet Maria Larsson

Ronny Olander har frågat mig vilken handlingsberedskap som jag har i syfte att Sveriges sannolika överskott på influensavaccin kan skänkas bort som en biståndsinsats till behövande länder som inte förfogar över vaccin eller alltför liten mängd vaccin i förhållande till sin befolkning.

Vi har nu precis startat den nationella vaccinationskampanjen som sker i enlighet med de strategier som ansvariga myndigheter har planerat. Det är i nuläget för tidigt att säkert kunna uttala sig om vilken mängd vaccin som eventuellt kan bli över när vaccinationskampanjen avslutas. Det pågår ett antal studier om viken skyddseffekt som uppnås med en dos vaccin. Läkemedelsverket kommer utifrån dessa kunna meddela ett ställningstagande till antalet vaccindoser.

Då influensan A (H1N1) har en global spridning är det viktigt att eventuella biståndsåtgärder som vidtas sker inom ramen för FN:s och WHO:s arbete. På internationell nivå förs en diskussion om vilka insatser som bör sättas in för att bistå behövande länder med anledning av den pågående pandemin. Regeringen följer noga denna process och har i egenskap av ordförande i EU en viktig roll i detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.