Vaccineringen i Stockholms län

Skriftlig fråga 2020/21:1878 av Niklas Wykman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-18
Överlämnad
2021-02-19
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För innevarande månad, februari, har statens utlovade vaccinleveranser till Region Stockholm i skrivande stund minskat med över 77,5 procent. Det är allvarligt. Vaccineringstakten behöver öka för att kunna rädda liv och hälsa mer framgångsrikt.

Det är just nu omöjligt ge Stockholms läns invånare tydliga besked om vaccineringen på grund av att regionen med kort varsel får stora förändringar i vilka vaccinleveranser som kan väntas. Region Stockholm är redo att vaccinera så snart vaccindoser anländer. Vad som behövs är betydligt mer stabila förutsättningar för att kunna planera vaccinationerna bättre.

Andelen äldre i Stockholms län är lägre än i många andra delar av landet, vilket förklarar att Stockholm inte har vaccinerat lika stor andel som andra län, då man inte fått vaccin i samma utsträckning jämfört med många andra län. Men Region Stockholm har dessutom inte fått den andel vaccin som regionen ska få enligt fördelningsnyckeln, där antal äldre är den styrande parametern.

Regeringen behöver vända på alla stenar för att hejda trenden med dessa negativa leveransbesked. Stockholm är redo att vaccinera i stor omfattning – problemet är att leveranserna uteblir. Det är problematiskt att vissa politiker från exempelvis Socialdemokraterna försöker sprida en bild av att det är Region Stockholms vaccineringsarbete som utgör ett stort problem, när det är uppenbart att uteblivna vaccinleveranser är orsaken till bristfällig vaccineringstakt jämfört med ursprungliga prognoser och med andra län. Region Stockholm har uppmanat myndigheterna att driva på läkemedelsföretagen för att få tydligare besked om leveranserna.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Vad gör ministern för att motverka ytterligare omfattande förseningar av vaccinleveranser till bland annat Region Stockholm?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1878 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/01611 S2021/01628 S2021/01735 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1878 av Niklas Wykman (M) Vaccineringen i Stockholms län, fråga 2020/21:1897 av Marta Obminska (M) Takten i vaccineringen mot covid-19 och fråga 2020/21:1930 av Boriana Åberg Antalet levererade vaccindoser

Niklas Wykman har frågat mig vad jag gör för att motverka ytterligare omfattande förseningar av vaccinleveranser till bland annat Region Stockholm. Därtill har Marta Obminska frågat mig hur jag planerar att öka takten i den viktiga vaccineringen mot covid-19 och vilka konkreta åtgärder jag avser vidta för detta. Dessutom har Boriana Åberg frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att regeringen ska uppfylla sina löften om antalet levererade vaccindoser.

Det är vaccintillverkarna som producerar och levererar vaccin till Sverige. Det vaccin vi får levereras inledningsvis till regionerna efter andelen som är 70 år och äldre eftersom äldre utgör den allra största delen av dem som ska vaccineras först. Alla regioner har fått i princip lika mycket vaccin enligt den här fördelningsnyckeln. Om volymerna är små kan fördelningen inte bli helt exakt vid varje leverans, detta kan få konsekvenser för enskilda regioner som ibland får lite mer än vad de skulle ha tilldelats och ibland lite mindre. Justeringar görs för att varje region ska få sin andel över tid.

När tillverkarna aviserar om försenade leveranser drabbas således alla regioner i lika hög utsträckning. Regeringen och regeringens vaccinsamordnare driver självklart linjen i EU att tillverkarna ska följa ingångna avtal och informera med bästa möjliga framhållning.

När det gäller den övergripande takten i vaccineringen, så har det hela tiden varit känt att leveranserna från vaccintillverkarna kommer att vara mindre initialt och öka successivt under våren. Därmed kommer vaccinationstakten nationellt att öka.

Vad som avgör om tidsplanen ska kunna hållas är att vaccintillverkarna levererar enligt avtal i så hög utsträckning som möjligt. Bedömningen från regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner är att den gemensamma tidsplanen håller, även om försenade leveranser från tillverkarna innebär att fler behöver vaccineras under en kortare tid. Regionerna har vidtagit omfattande förberedelser för att vara redo att vaccinera när leveranserna ankommer, av olika skäl går vaccinationen olika snabbt i regionerna.

Jag vill avslutningsvis påminna om att Sverige deltar i flera avtal om vaccin, just för att försäkra oss om en god tillgång till bra och säkra vaccin.

Stockholm den 3 mars 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.