Till innehåll på sidan

Vägbelysning på Europaväg 16 mellan Gävle och Valbo

Skriftlig fråga 2023/24:188 av Mattias Eriksson Falk (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-27
Överlämnad
2023-10-29
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

En god belysning längs våra vägar ökar sikten för trafikanterna och ger därigenom ökad säkerhet. En väl utbyggd belysning, där så är motiverat sett till säkerhet och ekonomi, är således av stor vikt. Ekonomi får givetvis inte vara en avgörande faktor men kan ha spelat en viss roll när det gäller sträckor som av olika skäl i dag inte har någon belysning.

På Europaväg 16 mellan Gävle och Valbo finns i dag belysning från påfarten i Gävle fram till att trafikplats Hagaström har passerats. Därefter följer en sträcka på några kilometer fram till Valbo köpcentrum där ingen belysning finns, undantaget avfart/påfart vid trafikplats Lund, detta trots att motorvägen med en hastighet på 110 kilometer i timmen har en skarp kurva, något vägskyltar visserligen varnar för.

För att höja säkerheten dessa få kilometer mellan Gävle och Valbo, som för övrigt är en rätt kraftigt trafikerad sträcka, borde även den del som saknar belysning kompletteras med sådan.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Vad kan statsrådet och regeringen göra för att utöka belysningen längs våra motorvägar, och då med särskilt fokus på vägavsnitt där det finns skarpa kurvor, för att bidra till ökad trafiksäkerhet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:188 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2023/24:188 av Mattias Eriksson Falk (SD)
Vägbelysning på Europaväg 16 mellan Gävle och Valbo

Mattias Eriksson Falk har frågat mig vad jag och regeringen kan göra för att utöka belysningen längs våra motorvägar, och då med särskilt fokus på vägavsnitt där det finns skarpa kurvor, för att bidra till ökad trafiksäkerhet.

Trafikverket ansvarar med utgångspunkt i ett trafikslagsövergripande perspektiv för den långsiktiga infrastrukturplaneringen för vägtrafik och driften av statliga vägar. Frågor om belysningsanläggningar utefter det statliga vägnätet har varit föremål för ett antal utredningar de senaste åren där Trafikverket tillsammans med bl.a. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) gemensamt har enats om ett antal frivilliga förhållningsregler, bl.a. regelverket kring Vägar och Gators Utformning (VGU).

VGU är ett gemensamt framtaget regelverk som tagits fram av Trafikverket och SKR som gäller vid projektering av vägar och består av separata krav- och rådsdokument. Trafikverket tillämpar reglerna obligatoriskt vid nybyggnad och större ombyggnationer. För övriga väghållare är VGU enbart vägledande och inte kravställande och därmed frivilliga att tillämpa.

Jag förutsätter att Trafikverket förhåller sig till de överenskommelser som verket ingår och utvecklar vägtrafiken med utgångspunkt att all belysning primärt måste ske utifrån behov av trafiksäkerhet.

Stockholm den 7 november 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.