Till innehåll på sidan

Val av Sveriges kommissionär och av kommissionens ordförande

Skriftlig fråga 2008/09:980 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-27
Anmäld
2009-06-01
Besvarad
2009-06-03
Svar anmält
2009-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga

2008/09:980 Val av Sveriges kommissionär och av kommissionens ordförande

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Efter parlamentsvalet till Europeiska unionen ska kommissionärerna väljas och också kommissionens ordförande. Transparens, så långt möjligt, i utnämningspolitiken och samförstånd i centrala EU-frågor är givetvis viktigt. Åtminstone bör man i en första vända försöka uppnå ett blocköverskridande samförstånd.

Vem som ska bli Sveriges kommissionär och, kanske än mer, vem Sverige som nation ska stödja i rollen som kommissionens ordförande borde diskuteras. Det finns anledning att kritiskt granska den nuvarande kommissionsordföranden Barrosos insatser. Detta gäller både i fråga om sakfrågor av särskilt svenskt intresse och i fråga om hans varierande lyhördhet utifrån olika staters storlek. Det är ett svenskt och nordiskt intresse att kommissionens ordförande har en integritet mot de fyra största staterna i EU och deras företrädare.

Avser utrikesministern, före regeringsbeslut, att i Utrikesnämnden ta upp frågan om val av Sveriges kommissionär och om vem Sverige ska stödja som kommissionens ordförande eller avser utrikesministern att agera så att frågorna tas upp i riksdagen?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:980 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 3 juni

Svar på fråga

2008/09:980 Val av Sveriges kommissionär och av kommissionens ordförande

Statsrådet Cecilia Malmström

Ameer Sachet har frågat utrikesministern om han avser att, före regeringsbeslut, i utrikesnämnden ta upp frågan om val av Sveriges kommissionär och om vem som Sverige ska stödja som kommissionens ordförande eller om han avser agera så att frågorna tas upp i riksdagen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är för närvarande oklart enligt vilket fördrag tillsättningen av nästa kommission kommer att ske. En ny irländsk folkomröstning om Lissabonfördraget kommer sannolikt att hållas i höst. Processen med att utse en svensk kommissionsledamot kommer att påbörjas i samband med att förutsättningarna för tillsättningen av den nya kommissionen klarnar. Den svenska ledamoten kommer att utses i samråd med kommissionens nominerade ordförande, på brukligt sätt och i enlighet med fördragets föreskrifter. Regeringen arbetar för att processen inför en nominering av svensk ledamot i kommissionen blir öppen och avser att föra samtal med företrädare för riksdagspartierna när förutsättningarna för den nya kommissionens tillsättning har klarnat.

I enlighet med EG-fördraget nomineras kommissionens ordförande av rådet. Nomineringen ska godkännas av Europaparlamentet. Regeringen avser att på sedvanligt sätt samråda i frågan med företrädare för riksdagspartierna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.