Valen i Demokratiska republiken Kongo

Skriftlig fråga 2011/12:81 av Al-Sahlani, Abir (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-10-28
Anmäld
2011-10-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2011-11-08
Svar anmält
2011-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 oktober

Fråga

2011/12:81 Valen i Demokratiska republiken Kongo

av Abir Al-Sahlani (C)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Det svenska biståndet till Demokratiska republiken Kongo är inriktat på insatser för att bidra till ökad fred, försoning och demokratisk samhällsstyrning. Sverige är en betydande givare till humanitära insatser och återuppbyggnadsinsatser i Demokratiska republiken Kongo. Tillsammans med andra EU-länder bidrar Sverige både med personal och resurser för att hjälpa den kongolesiska regeringen att reformera rättsväsendet, polisen och militären.

I slutet av november 2011 beräknas landet ha såväl president- som parlamentsval. Vi nås av information om att logistiken kring valet, det vill säga registrering av väljare, valsedlar, valurnor med mera, är under all kritik och riskerar leda till att valen varken blir fria eller rättvisa.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Gunilla Carlsson hur hon avser att agera för att valen i Kongo ska bli fria och rättvisa.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:81 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 8 november

Svar på fråga

2011/12:81 Valen i Demokratiska republiken Kongo

Statsrådet Gunilla Carlsson

Abir Al-Sahlani har frågat mig hur jag agerar för att valen i DR Kongo ska bli fria och rättvisa.

Sverige bidrar på flera sätt för att få till stånd en fredlig och demokratisk utveckling i DR Kongo. Det är angeläget att demokratiska val organiseras i enlighet med landets konstitution. Därför har EU och Sverige bidragit ekonomiskt till att valen ska kunna äga rum. I december förra året enades EU:s medlemsstater om att EU ska arbeta aktivt för att legitima val ska organiseras. Det ekonomiska bidraget kombineras med en nära dialog med kongolesiska företrädare om valprocessen. I dialogen understryker vi vikten av att valen blir fria och rättvisa.

Sverige var pådrivande i beslutet att EU skickar en omfattande valobservationsmission till Kongo för att övervaka valprocessen. I missionen ingår svenska delegater. I tillägg till EU:s observatörer, bidrar Sverige genom vårt utvecklingssamarbete till att en nationell valobservation kommer till stånd. Valobservatörerna bidrar såväl till att förebygga eventuella oegentligheter, som till att fastställa om valprocessen kan anses legitim.

Det är en stor logistisk utmaning att organisera val i ett land som DR Kongo, där mycket av grundläggande infrastruktur saknas. Den nationella valkommissionen får därför stor hjälp av FN:s fredsbevarande mission, MONUSCO. Processen med organiseringen av valen har blivit försenad och det finns fortfarande risk för att valen inte kommer att kunna äga rum på utsatt datum. Dessutom har oppositionen anmält oegentligheter vid registreringen av väljare. EU och Sverige har i dialog med samtliga parter arbetat för att vallängderna ska granskas. Våldsamma protester där polisen har använt övervåld har förekommit i Kinshasa, vilket väcker farhågor inför kommande veckor. Under valupptakten har antalet rapporterade fall av trakasserier av journalister och oppositionella ökat. Vi följer denna utveckling noga och har vid upprepade tillfällen framfört vår oro till kongolesiska företrädare. Att valen genomförs på ett legitimt sätt med respekt för mänskliga rättigheter är centralt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.