Valet i Kambodja

Skriftlig fråga 2007/08:1465 av Streijffert, Magdalena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2008-08-14
Besvarad
2008-08-19
Svar anmält
2008-08-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 juli

Fråga

2007/08:1465 Valet i Kambodja

av Magdalena Streijffert (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 27 juli i år hålls val i Kambodja, som är ett av världens fattigaste länder. På UD:s hemsida går att läsa följande: Demokratiska traditioner saknas och allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer. Den omfattande korruptionen, liksom decennier av krig, är bland orsakerna till att Kambodja fortfarande är ett mycket fattigt land. Även om Kambodja i jämförelse med många andra länder i området, går åt ett demokratiskt håll så visar det sig att även årets valrörelse kantas av röstköp från regeringens sida, våld mot kandidater från oppositionen och fängslande av oppositionella utan att anklagelser har framförts.

Under mitt besök i landet i början av juni i år blev en av oppositionens kandidater från Phnom Penh, tillika redaktör för den enda oppositionella tidningen i landet, gripen och häktad utan att några anklagelser riktades mot honom. Mu Sochua, tidigare jämställdhetsminister, nominerad till 2005 års Nobelpris, och överst på listan för oppositionspartiet Sam Rainsys Party i Kampot, har blivit allvarligt hotad och trakasserad av militären, kontrollerad av den sittande regeringen.

Min fråga till utrikesministern är:

Vilka åtgärder kommer utrikesministern att vidta för att sätta press på den kambodjanska regeringen för att se till att våldet mot oppositionen upphör?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1465 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 19 augusti

Svar på fråga

2007/08:1465 Valet i Kambodja

Utrikesminister Carl Bildt

Magdalena Streijffert har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att sätta press på regeringen i Kambodja vad gäller våldet mot oppositionen.

Jag delar till fullo Magdalena Streijfferts oro över våldet mot oppositionen i Kambodja. EU:s valobservatörsmission i Kambodja har rapporterat om flera mord som kan tänkas vara politiskt motiverade liksom incidenter om hot, våld och arresteringar inför parlamentsvalet den 27 juli. Detta är djupt olyckligt och bekräftar det redan bekymmersamma läget för de mänskliga rättigheterna i Kambodja.

Regeringen arbetar såväl bilateralt som genom EU för att stärka de mänskliga rättigheterna i landet. Statsrådet Gunilla Carlsson besökte nyligen Kambodja och framförde till premiärminister Hun Sen sin oro över den försämring som skett på demokratiområdet, inklusive uppgifterna om trakasserier mot oppositionen. Statsrådet Gunilla Carlsson träffade även ordföranden för det största oppositionella partiet i Kambodja liksom premiärministerns särskilde rådgivare för mänskliga rättigheter. De diskuterade bland annat Sveriges intresse av att upprätta en intensifierad dialog med Kambodja vad gäller just efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna.

Regeringens beslut om att fördjupa utvecklingssamarbetet med Kambodja innebär ett ökat engagemang för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i landet. Vi kommer därför att arbeta aktivt, såväl bilateralt som genom internationella forum, för att Kambodja ska utvecklas till en rättsstat som respekterar, skyddar och tillgodoser de mänskliga rättigheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.