Valet i Venezuela

Skriftlig fråga 2012/13:452 av Winbäck, Christer (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-04-19
Anmäld
2013-04-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-05-03
Svar anmält
2013-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 april

Fråga

2012/13:452 Valet i Venezuela

av Christer Winbäck (FP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I Venezuela genomfördes ett presidentval den 14 april 2013. Processen före valet har bedömts som orättvis av flera oberoende analytiker. Valet var mycket jämnt. Den venezuelanska valmyndigheten CNE gav den tillförordnade presidenten Nicolas Maduro en knapp seger, 50,8 procent, mot oppositionens kandidat Henrique Capriles, som rapporterades ha fått 49 procent av rösterna.

I ljuset av den mycket knappa segermarginalen samt över 3 500 rapporterade incidenter av valfusk kräver oppositionen att alla valsedlar ska räknas om. Valmyndigheten och den tillförordnade presidenten Nicolas Maduro gjorde först utfästelser till stöd för detta, men ändrade sig senare.

Läget i Venezuela är mycket spänt, med stora demonstationer och enskilda våldsamheter. Nicolas Maduro har förbjudit demonstrationer i Caracas, med tydligt hot om våld mot demonstranterna. För att undvika en upptrappad och kanske våldsam konflikt syns det nödvändigt att alla röster räknas om, med trovärdig opartisk granskning.

Jag vill mot den bakgrunden fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta i sina kontakter med den venezuelanska regimen för att framhålla vikten av att rösterna ska räknas om på ett tillförlitligt sätt och att detta måste kunna granskas av oberoende organisationer?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:452 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 3 maj

Svar på fråga

2012/13:452 Valet i Venezuela

Utrikesminister Carl Bildt

Christer Winbäck har, mot bakgrund av det nyligen genomförda presidentvalet i Venezuela, frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att påtala vikten av att rösterna ska räknas om på ett tillförlitligt sätt och att detta måste kunna granskas av oberoende organisationer.

UD har med oro noterat de oroligheter och våldsamheter som följde dagarna efter valet. Särskilt beklagar jag de inträffade dödsfallen.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Henrique Capriles förde snabbt fram anklagelser om valfusk och begärde en omräkning av rösterna. Capriles har samtidigt manat sina anhängare till fredliga protester. Valmyndigheten Consejo Nacional Electoral (CNE) har meddelat att myndigheten ska genomföra en teknisk översyn av rösterna. Detta har accepterats av Capriles, och avsevärt minskat spänningarna.

Sverige och EU understryker vikten av fria och rättvisa val. Venezuela hörsammade dock inte erbjudande om valobservatörer från EU och OAS.

Sverige har begränsade bilaterala relationer med Venezuela och agerar i första hand inom ramen för EU. EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetsfrågor, Catherine Ashton, har uttryckt oro för den ökande polariseringen av det venezuelanska samhället och poängterat vikten av att alla parter engagerar sig konstruktivt i fredlig dialog.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.