Välfärden

Skriftlig fråga 2022/23:22 av Eva Lindh (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-10-27
Överlämnad
2022-10-27
Besvarad
2022-11-02
Sista svarsdatum
2022-11-02
Svarsdatum
2022-11-02
Anmäld
2022-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

För att stärka välfärden såg den tidigare socialdemokratiska regeringen till att stora tillskott av medel tillfördes kommuner och regioner genom generella statsbidrag. Ekonomiska resurser tillfördes också för att öka kapaciteten i hälso- och sjukvården, bland annat genom att öka antalet vårdplatser, anställa fler i vården och förbättra arbetsmiljön.

Behovet och betydelsen av en stark välfärd blev tydligt under pandemin. För att värna välfärden och ge förutsättningar för att klara pandemins utmaningar var det viktigt för den socialdemokratiska regeringen att ersätta kommuner och regioner. Under pandemin sköt därför den socialdemokratiska regeringen till tre gånger så mycket som det beräknade skattebortfallet till välfärden i form av generella bidrag.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till en ekonomisk utveckling med stigande inflation, höjda räntor och svåra utmaningar med energiförsörjningen. Detta får såklart en kraftigt negativ påverkan på den ekonomiska situationen för Sveriges kommuner och regioner, vilket riskerar en försämrad välfärd för många människor.

Kommunsektorns utgifter för investeringar har ökat kraftigt det senaste decenniet. Många kommuner har en växande befolkning och är i behov av nya lokaler för skol- och förskoleverksamhet. Samtidigt har antalet äldre ökat, vilket har ökat behoven inom sjukvården och äldreomsorgen. Äldre byggnader och infrastruktur behöver dessutom renoveras eller bytas ut.

Vad Sverige behöver är större satsningar på välfärden som skapar likvärdiga förutsättningar i hela landet för ett mer sammanhållet och jämlikt samhälle.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att kommuner och regioner har tillräckliga ekonomiska förutsättningar för att klara sina välfärdsåtaganden?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:22 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)


Svar på fråga 2022/23:22 av Eva Lindh (S)
Välfärden

Eva Lindh har frågat finansministern vilka åtgärder finansministern avser att vidta för att säkerställa att kommuner och regioner har tillräckliga ekonomiska förutsättningar för att klara sina välfärdsåtaganden.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den demografiska utvecklingen kommer fortsätta att påverka kommunsektorns ekonomi de kommande åren. Utvecklingen innebär att antalet personer som inte är i förvärvsarbetande ålder ökar i förhållande till de som är det. Detta innebär att inkomsterna för sektorn, i form av skatteintäkter, minskar relativt utgifterna för sektorn eftersom dessa förväntas öka på grund av större behov av till exempel äldreomsorg. Det innebär också ett ansträngt läge för kommunsektorns personalförsörjning. Att så många som möjligt i arbetsför ålder också arbetar är därför av stor betydelse för kommunsektorns ekonomi och verksamhet.

Regeringen avser att främja likvärdiga ekonomiska förutsättningar för kommuner och regioner. Det är avgörande för en god kommunal service i hela landet. Inte minst den demografiska utvecklingen de kommande åren kan innebära behov av utökade ekonomiska tillskott till kommunsektorn, men mer pengar kommer inte att lösa sektorns alla problem. Det krävs också nytänkande och effektiviseringar, som t.ex. att fördelarna med digitalisering utnyttjas fullt ut och att nya arbetssätt utvecklas och används.

Stockholm den 2 november 2022

Erik Slottner

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.