Valfrihet inom välfärden

Skriftlig fråga 2016/17:853 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-14
Överlämnad
2017-02-15
Anmäld
2017-02-16
Svarsdatum
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sedan 90-talet är vi vana vid att kunna ta del av en mångfald av alternativ inom vård, skola och omsorg. Det finns många undersökningar som visar att privata välfärdsföretag levererar bättre kvalitet än motsvarande offentligt driven verksamhet. Valfriheten är omtyckt och har kommit för att stanna.

Frågan är om ministern och regeringen anser att det ska råda valfrihet inom välfärden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg följande:

Tänker ministern verka för att fler välfärdsföretag startas? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:853 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2016/17:853 av Lotta Finstorp (M) Valfrihet inom välfärden

Lotta Finstorp har frågat mig om jag tänker verka för att fler välfärdsföretag startas.

Sverige ska ha en välfärd av högsta kvalitet. Regeringen har därför genomfört stora satsningar på vård, skola och omsorg. I budgetpropositionen för 2017 genomförs satsningar för att öka välfärden och tryggheten i Sverige, bland annat 10 miljarder kronor per år i generella statsbidrag till kommuner och landsting från och med 2017, en fördubbling av det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) för personer som är 65–74 år och satsningar på forskning om stora samhällsutmaningar inom hälso-och sjukvård och socialtjänsten.

Regeringen vill se fler företag som skapar, växer och exporterar i hela landet. Regeringen investerar därför i bättre infrastruktur, fler bostäder och nya utbildningsplatser. Regeringen bedriver en aktiv näringspolitik med fokus på bättre finansieringsmöjligheter, ändamålsenliga regler och bättre stöd att nå nya exportmarknader. Detta är även av avgörande betydelse för att regeringens jobbmål om lägst arbetslöshet i EU år 2020 ska kunna nås.

En mångfald av företag och företagare är viktigt för hela näringslivets konkurrenskraft, förnyelse och hållbarhet. Det bidrar till ökad innovation och utveckling och i sin tur fler alternativ och högre kvalitet för konsumenterna.

Det är värdefullt att det finns valfrihet för individen även inom välfärdsområdet. Regeringen har varit tydlig med att den vill att enskilda aktörer ska kunna vara verksamma inom detta område. Det övergripande målet är samtidigt att erbjuda alla medborgare en välfärd av god kvalitet. Välfärdssatsningar och ett väl genomarbetat regelverk med tydliga villkor gagnar både företag och brukare.

Stockholm den 21 februari

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.