Vandelsprövningen i medborgarskapsärenden

Skriftlig fråga 2011/12:250 av Ceballos, Bodil (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-15
Anmäld
2011-12-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2012-01-10
Svar anmält
2012-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 december

Fråga

2011/12:250 Vandelsprövningen i medborgarskapsärenden

av Bodil Ceballos (MP)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Kurder som hoppat av PKK har svårt att få svenskt medborgarskap oavsett om avhoppet skett för många år sedan och oavsett om de varit aktiva väldigt kort tid och inte heller särskilt aktiva i organisationen. Att så är fallet har enligt uppgift sin grund i ett regeringsbeslut från september 2004 som fortfarande används som praxis. Det är också oberoende av vilken kurdisk region personen i fråga kommer ifrån.

Jag har uppmärksammats på ett fall där en kurd från Iran i Sverige inte beviljas svenskt medborgarskap på grund av tidigare samröre med PKK, vars metoder han tog avstånd från och därför flydde vidare till Europa. Däremot har hans fru och barn fått svenskt medborgarskap. Han har fått veta att han inte kommer att få medborgarskap förrän tidigast 2030.

Att Sverige har en vandelsprövning i medborgarskapsärenden är rätt och viktigt. Det är dock svårt att begripa att prövningen i just dessa fall sker på gruppnivå i stället för på individnivå när vi i övrigt i utlänningsärenden lägger så stark vikt vid att det handlar om individuella bedömningar. Grunden för bedömningen utgår här snarare från en politisk uppfattning om PKK som organisation än från de juridiska skäl som finns för avslag.

Jag vill därför fråga statsrådet om han avser att ta initiativ till att ändra lagstiftningen så att den blir mer rättssäker och juridiskt förutsägbar.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:250 besvarad av Statsrådet Erik Ullenhag

den 10 januari

Svar på fråga

2011/12:250 Vandelsprövningen i medborgarskapsärenden

Statsrådet Erik Ullenhag

Bodil Ceballos har frågat migrationsministern om han avser att ta initiativ för att ändra lagstiftningen för att göra vandelsprövningen i medborgarskapsärenden mer rättssäker och juridiskt förutsägbar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Utgångspunkten i Bodil Ceballos fråga är ett ärende där en sökande inte beviljats svenskt medborgarskap på grund av tidigare samröre med PKK.

Jag delar Bodil Ceballos åsikt att vandelsprövning är ett viktigt villkor för naturalisation. Enligt lagen om svenskt medborgarskap måste den som beviljas svenskt medborgarskap genom naturalisation ha haft och kunna förväntas ha ett hederligt levnadssätt. För att bedömningen av hederligt levnadssätt ska vara förutsägbar finns det riktlinjer i form av karenstider. Dessa har slagits fast av riksdagen som förarbeten till bestämmelsen, men utgör inte en del av lagen om svenskt medborgarskap. Att karenstiderna är riktgivande innebär att det finns utrymme för att i en individuell prövning göra vissa avvikelser från dessa.

Precis som Bodil Ceballos noterar har regeringen i ett beslut från september 2004 ansett att en karenstid om i regel 25 år bör tillämpas när det gäller en sökande som varit verksam i eller haft ett bestämmande inflytande över en organisation om vilken det är känt att verksamheten innefattat systematiska, omfattande och grova övergrepp. Jag delar inte Bodil Ceballos åsikt att detta inte skulle vara juridiskt förutsägbart. Migrationsöverdomstolen, som numera är den instans som ansvarar för vägledande beslut i medborgarskapsärenden, har bekräftat denna praxis. Regeringen svarar således inte längre för praxisbildningen. Jag har inte för avsikt att ta några initiativ för att ändra den ordningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.