Vänersjöfarten

Skriftlig fråga 2001/02:502 av Samuel Nisser, Per (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-10
Anmäld
2002-01-15
Besvarad
2002-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 januari

Fråga 2001/02:502

av Per Samuel Nisser (m) till näringsminister Björn Rosengren om Vänersjöfarten

Sjöfartsverket avser höja lotsavgifterna med 30 %. Förra året höjdes avgifterna med 15 %. Dessa ökade kostnader slår hårt speciellt för Vänersjöfarten.

Vänersjöfarten har stor betydelse för Värmland och regionen runt Vänern. Det gäller transporter från skogsindustrin, verkstadsindustrin, oljeprodukter m.m. och är för några företag som exempelvis Metso-Valmet, helt avgörande för att kunna leverera sina stora cylindrar till pappersmaskiner. De är så stora att de inte går att transportera annat än på sjövägen. Risken finns att företag som Metso-Valmet, Casco, Stora Enso och Billerud flyttar delar av sin verksamhet eller i värsta fall hela sin produktion om inte Vänersjöfarten kan överleva.

För att rädda Vänersjöfarten har kommunerna runt Vänern ett stort ansvar för bl.a. kostnader vid hamnarna, men det krävs även lägre farledskostnader och lotsavgifter. Bengt K Johansson föreslog i en utredning att det behövdes en sänkning av dessa kostnader med ca 50 %. I stället har vi sett flera höjningar sedan utredningen presenterades. Vänersjöfarten måste kunna konkurrera på samma villkor som andra transportslag, t.ex. järnväg. Om så inte sker, är det stor risk att Vänersjöfarten försvinner med effekter som blir mycket drastiska för regionen.

Min fråga till näringsministern är:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att rädda Vänersjöfarten?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:502 besvarad av

den 16 januari

Svar på fråga 2001/02:502 om Vänersjöfarten

Näringsminister Björn Rosengren

Per Samuel Nisser har frågat mig om vilka åtgärder jag avser vidta för att rädda Vänersjöfarten. Per Samuel Nisser nämner att Sjöfartsverket avser att höja lotsavgifterna med 30 %. Han påtalar att det krävs lägre farledskostnader och lotsavgifter för att rädda Vänersjöfarten.

När det gäller Sjöfartsverkets lotsavgifter har under en lång följd av år kostnadstäckningsgraden för lotsningsverksamheten varit under 40 %. Från och med den 1 juli år 2000 ansåg därför Sjöfartsverket det nödvändigt att höja lotsavgifterna och införa en tidsbaserad lotstaxa. Detta för att förbättra överensstämmelsen mellan tillhandahållen service och debiterad lotsningsavgift. Det nya systemet innebar markant höjda avgifter för viss trafik som till exempel Vänertrafiken. För att lindra konsekvenserna av det nya systemet utgick en generell rabatt på 30 % på lotsavgiften för all Vänertrafik genom Trollhätte kanals trafikområde.

Den 1 juli 2001 höjde Sjöfartsverket lotsavgifterna i hela landet med cirka 15 %. Vänertrafiken var den enda som inte fick höjda lotsavgifter. Det är riktigt att Sjöfartsverket kommer att ytterligare höja lotsavgifterna med 30 % i hela landet i år. Enligt vad jag erfarit från Sjöfartsverket kommer dock Vänertrafiken även denna gång att undantas från höjningen.

När det gäller de statliga farledsavgifterna är inrikestrafiken mellan Vänerhamnarna och Göteborgsregionen befriad från sådana avgifter. Avgiftsbefrielsen tillkom på grund av transporternas regionalpolitiska betydelse.

I övrigt vill jag liksom i tidigare frågesvar om Vänersjöfartens framtid hänvisa till det arbete Vänerrådet bedriver för att ta initiativ till åtgärder som stärker Vänerregionen och verksamheter med anknytning till Vänern.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.