Till innehåll på sidan

Vård för posttraumatiskt stressyndrom hos ukrainska flyktingar i Sverige

Skriftlig fråga 2021/22:1294 av Mats Sander (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-17
Överlämnad
2022-03-17
Anmäld
2022-03-18
Svarsdatum
2022-03-30
Sista svarsdatum
2022-03-30
Besvarad
2022-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 24 februari inledde Ryssland en militär invasion av Ukraina som bryter mot internationell rätt samt mot Ukrainas självbestämmanderätt. På grund av Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina beräknar Migrationsverket att uppemot 200000 ukrainska medborgare kan komma att fly till Sverige. En stor del av dessa är kvinnor och barn. Personer som varit med om våldsamma, livshotande eller skrämmande händelser kan må dåligt psykiskt och få besvär från kroppen. För vissa blir besvären kvar och påverkar hur det går i vardagen. Det är inte osannolikt att en del av flyktingarna från Ukraina har drabbats eller kommer att drabbas av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ eller åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att personer som flytt Ukraina och som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom kommer att erbjudas vård?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1294 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:1294 av Mats Sander (M)
Vård för posttraumatiskt stressyndrom hos ukrainska flyktingar i Sverige, fråga 2021/22:1300 av Ulrika Jörgensen (M) Traumavård för ukrainska flyktingar samt fråga 2021/22:1303 av Johan Hultberg (M) Psykisk vård för barn som flytt Ukraina

Mats Sander har frågat mig om vilka initiativ eller åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att personer som flytt Ukraina och som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom kommer att erbjudas vård. Ulrika Jörgensen har frågat mig om vilka initiativ eller åtgärder som jag avser att vidta för att säkerställa att traumavård erbjuds till personer som flytt Ukraina. Slutligen har Johan Hultberg frågat mig om vilka initiativ eller åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att barn som flytt Ukraina får rätt vård och stöd.

Den ryska invasionen av Ukraina innebär ett fruktansvärt mänskligt lidande. Regeringens insatser spänner över tre områden: sanktioner mot Ryssland, att stödja Ukraina samt att stärka Sverige.

Personer som kommit till Sverige från kriget i Ukraina har olika rätt till skydd, stöd och vård. Vad personer har rätt till styrs av om personerna vistas viseringsfritt i Sverige, får tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet eller om personerna är asylsökande. Regionerna har större skyldighet att erbjuda vård till den som fått uppehållstillstånd eller söker asyl, än till personer som är i Sverige viseringsfritt. Personer som vistas viseringsfritt i Sverige har rätt till omedelbar vård och vad sådan vård innebär prövas i varje enskilt fall av den som ansvarar för vården.

Regionerna är skyldiga att erbjuda hälso- och sjukvård och tandvård till personer som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet samt till personer som är asylsökande. Barn under 18 år ska erbjudas hälso- och sjukvård och tandvård i samma omfattning och på samma villkor som barn som bor i Sverige. I den vård som ska erbjudas ingår vaccinationer enligt det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. När det gäller vuxna är regionerna skyldiga att erbjuda omedelbar hälso- och sjukvård och tandvård till dem som behöver sådan vård. Vad som utgör omedelbar vård får prövas i det enskilda fallet av den som ansvarar för vården. Utöver detta ska regionerna erbjuda vård och tandvård som inte kan anstå, mödravård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning och hälsoundersökningar.

I syfte att stärka regionernas arbete med psykisk hälsa och suicidprevention fördelar regeringen, för 2022, över 1,6 miljarder kronor genom en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner, varav 50 miljoner kronor riktas till traumavårdsinsatser. Därtill fördelas, för 2022, 50 miljoner kronor för att stärka arbetet med asylsökande och nyanländas psykiska hälsa, däribland till traumavårdsinsatser. Dessa medel kan bl.a. användas till att säkerställa att personer som flytt från Ukraina erbjuds vård vid posttraumatiskt stressyndrom, trauma eller psykisk ohälsa.

Regeringen och berörda myndigheter följer denna fråga mycket noggrant och är redo att snabbt vidta ytterligare åtgärder om så krävs.

Stockholm den 30 mars 2022

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.