Vård till papperslösa

Skriftlig fråga 2009/10:39 av Lind, Björn (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-01
Anmäld
2009-10-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-10-14
Besvarad
2009-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 oktober

Fråga

2009/10:39 Vård till papperslösa

av Björn Lind (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Nyligen presenterade Läkare i världen en rapport om papperslösas tillgång till sjukvård i Europa. Rapporten baseras på 1 218 intervjuer med papperslösa i elva europeiska länder.

Rapporten visar att papperslösa, inte minst i Sverige, ställs inför många hinder innan de får tillgång till hälso- och sjukvård eller sjukvårdsförsäkring. Dessa hinder har uppkommit på grund av avsaknaden av erforderliga handlingar men också på grund av de restriktiva regler som gäller. Den medicinska uppföljningen är följaktligen högst otillräcklig och 45 procent av hälsoproblemen behandlas inte alls. De mest utsatta, gravida kvinnor och minderåriga barn, får inte ens något särskilt skydd för att få tillgång till vård. Endast 48 procent av de gravida kvinnorna får mödravård. Ett viktigt förebyggande arbete uteblir och de akuta kostnaderna för vårdinsatser liksom mänskligt lidande blir högt.

Inom de svenska sjukvårdshuvudmännen hanteras frågan olika vad gäller att ge vård enligt nationella undersökningar.

Regeringen har i tidigare frågesvar angivit att man har för avsikt att tillsätta en utredning för att tydliggöra vårdfrågan och härigenom få en likabehandling i hela landet samt möta den kritik som ställs från bland annat FN:s ansvariga organ.

När, enligt socialministerns avsikter, kan en förväntad utredning komma till stånd och finns utlovade utredningsdirektiv framtagna?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:39 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 14 oktober

Svar på fråga

2009/10:39 Vård till papperslösa

Socialminister Göran Hägglund

Björn Lind har frågat mig när en förväntad utredning kan komma till stånd och om det finns utlovade utredningsdirektiv framtagna.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) är landstingen tvungna att erbjuda omedelbar hälso- och sjukvård till alla som vistas inom landstinget, även de som inte är bosatta där. Denna skyldighet omfattar även personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Landstingen är inte skyldiga att tillhandahålla vården kostnadsfritt eller till ett särskilt lågt pris men de får samtidigt inte neka patienten omedelbar vård på grund av bristande betalningsförmåga.

Reglerna om hälso- och sjukvård och tandvård för asylsökande med flera återfinns i lag (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande med flera. Lagen innebär att asylsökande barn ska erbjudas samma hälso- och sjukvård samt tandvård som barn bosatta i Sverige. Detsamma gäller även för barn till föräldrar som undanhåller sig verkställighet av avvisningsbeslut, barn som i debatten brukar kallas för gömda barn. För asylsökande vuxna erbjuder Sverige omedelbar vård och vård som inte kan anstå, det vill säga vård som behövs för att förebygga akuta sjukdomstillstånd.

För personer som inte sökt nödvändiga tillstånd för vistelse i Sverige finns ingen lagstadgad skyldighet för landstingen att erbjuda vård på samma villkor som för personer bosatta i Sverige.

När det gäller frågan om en eventuell förändring av rätten till vård för vissa grupper skulle det krävas att en utredning ser över detta. Frågan är för närvarande föremål för beredning inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.