Värdet av civila liv i Gaza

Skriftlig fråga 2023/24:294 av Dzenan Cisija (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-22
Överlämnad
2023-11-23
Anmäld
2023-11-24
Svarsdatum
2023-11-29
Sista svarsdatum
2023-11-29
Besvarad
2023-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Som svensk riksdagsledamot, med fruktansvärda personliga erfarenheter från Bosnienkriget under 1990-talet, känner jag en djup empati för de hårt drabbade civila i Gaza. Historierna om Sarajevo, Prijedor och Srebrenica, där tiotusentals oskyldiga människor, däribland många barn, förlorade sina liv och miljoner blev fördrivna, framkallar en stark känsla av ansvar att agera mot det pågående våldet och mot detta sorgliga förakt för mänskliga liv. 

I dag, efter att ha läst en artikel i Dagens Nyheter där åtta framstående intellektuella hänvisar till över 1 100 namnunderskrifter av svensk-bosnier, känner jag mig ännu mer förpliktad att stå upp för de mänskliga rättigheterna, särskilt för barn i konfliktområden. Dessa röster, liksom min egen, sörjer de civila offren i både Palestina och Israel men hänvisar särskilt till att barn enligt FN:s barnkonvention har rätt till liv och utveckling.

Sverige har länge varit en förespråkare för internationell rätt och mänskliga rättigheter. Denna tradition förpliktar oss att kräva åtgärder för att skydda civila i konflikter, särskilt barn. Vår moraliska och humanitära skyldighet är att inte förbli tysta, utan att aktivt verka för de mest utsatta. 

Med detta i åtanke och som representant för svenska folket ställer jag följande frågor till utrikesminister Tobias Billström: 

Avser ministern att kräva ett humanitärt eldupphör för att humanitär hjälp ska kunna föras in i Gaza, och avser ministern att kräva skydd av civila, och särskilt hårt drabbade barn?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:294 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 16547 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:294 av Dzenan Cisija (S)
Värdet av civila liv i Gaza

Dzenan Cisija har frågat mig om jag avser att kräva ett humanitärt eldupphör för att humanitär hjälp ska kunna föras in i Gaza, och om jag avser att kräva skydd av civila, och särskilt hårt drabbade barn.

Regeringen har välkomnat pausen i stridigheterna mellan Israel och Hamas för att humanitär hjälp ska kunna nå civilbefolkningen i Gaza och för möjligheten att släppa gisslan, något som EU har krävt.

Den humanitära situationen i Gaza är fortsatt mycket svår. Civilbefolkningen befinner sig i en otroligt utsatt situation. Den svenska regeringen uppmanar både direkt och genom EU alla parter att tillgodose fullt och obehindrat humanitärt tillträde till Gaza, samt att nödvändiga åtgärder, inklusive humanitära korridorer och humanitära pauser, genomförs för att nödhjälp kommer civilbefolkningen tillhanda. Det är välkommet att pausen i stridigheterna som inleddes den 24 november har bidragit till ökad införsel av humanitärt stöd, även om mycket mer behövs. Det är även av yttersta vikt att samtliga i gisslan släpps, något som vi fortsatt kommer kräva.

Israel har rätt att försvara sig mot terroristorganisationen Hamas fruktansvärda attacker. Lika självklart är att Israels rätt att försvara måste ske inom ramen för folkrätten, inklusive den internationella humanitära rätten.

Regeringen har genomgående uppmanat de stridande parterna att respektera den internationella humanitära rätten och inte minst att skydda den civila befolkningen. Civila får aldrig användas som sköldar. Direkta attacker mot civila och civil egendom är inte tillåtna och principerna om åtskillnad, proportionalitet och försiktighet måste alltid tillämpas. Alla liv har lika mycket värde. Varje civilt dödsfall är en tragedi, och särskilt att så många barn har fallit offer för striderna. Den internationella humanitära rätten föreskriver, som jag tidigare har framhållit, att barn ska skyddas särskilt.

Stockholm den 29 november 2023

Tobias Billström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.