Till innehåll på sidan

Vårdnadshavares rätt att ta del av omyndiga barns digitala vårdkontakter via 1177

Skriftlig fråga 2021/22:697 av Camilla Brodin (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-04
Överlämnad
2022-01-07
Anmäld
2022-01-11
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Tonårsföräldrar kan i dag upptäcka att man blivit utestängd från sina barns tand- och sjukvårdskontakter på 1177. Möjligheten att beställa ett pandemitest, kolla när recept löper ut eller ändra en tandläkartid digitalt åt sin tonåring finns inte.

Den bakomliggande tanken är förstås att värna om barnens integritet med barnkonventionen och barnets bästa som grund. Men vi har samtidigt en myndighetsgräns på 18 år, och som förälder är man ansvarig för sitt barn ända till dess.

Vi behöver naturligtvis ha respekt för tonåringars olikheter och olika livssituationer, och därför behövs både möjligheten för den unge att sekretessbelägga sin kontakt med ungdomsmottagningen samt möjligheten att dela den med vårdnadshavare. Med den moderna teknik som finns i dag bör detta vara rätt enkelt att hantera.

För de familjer där barn har allvarliga sjukdomar eller någon funktionsnedsättning kan det bli negativa konsekvenser. Där barnet har en regelbunden medicinering som kräver regelbunden uppföljning av sjukvården går det inte att lägga ansvar på ett barn att hålla koll på när ett recept behöver förnyas eller att hantera läkarbesök.

Att vara förälder är den mest ansvarsfulla uppgift man kan ha. Föräldraskapet innebär att man åtar sig en viktig och betydelsefull samhällsuppgift. Därför ska samhället bidra med så goda förutsättningar som möjligt, men dagens system motverkar detta. Det är dags att myndigförklara Sveriges föräldrar och göra det möjligt för dem att sköta sina barns vårdkontakter och receptadministration digitalt så att vårdnadshavare får vara vårdnadshavare fullt ut ända tills barnet blir myndigt.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Halllengren:

 

Avser ministern att verka för att vårdnadshavare ska ges möjlighet att hantera sina omyndiga barns vårdkontakter och eventuella recept digitalt, främst via 1177?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:697 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2022/ 00031 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:697 av Camilla Brodin (KD)
Vårdnadshavares rätt att ta del av omyndiga barns digitala vårdkontakter via 1177

Camilla Brodin har frågat mig om jag avser att verka för att vårdnadshavare ska ges möjlighet att hantera sina omyndiga barns vårdkontakter och eventuella recept digitalt, främst via 1177.

Som jag har svarat på tidigare, snarlika frågor (2020/21:1171 Otillgängliga uppgifter i 1177 Vårdguiden för tonåringar, samt 2020/21:2756 Vårdnadshavares tillgång till sina barns journaler), så tycks det för 13–15-åringar ha etablerats en praxis där huvudregeln för tillgång till journaluppgifter är att en individuell bedömning måste göras i varje enskilt fall.

Jag har förståelse för att denna ordning uppfattas som omständlig. Samtidigt vill jag understryka att det är huvudmännen och vårdgivarna som har ansvaret för hur information förmedlas till patienter och anhöriga. Det är frågor som i grund och botten rör tillämpningen av lag och är därför något som varken jag eller regeringen kan ge några direktiv till regionerna eller andra vårdgivare om.

Stockholm den 19 januari 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.