Till innehåll på sidan

Vårdskador till följd av förväxling av medicin

Skriftlig fråga 2013/14:364 av Sonidsson, Eva (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-30
Anmäld
2014-01-30
Besvarad
2014-02-04
Svar anmält
2014-02-04
Besvarad
2014-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2013/14:364 Vårdskador till följd av förväxling av medicin

av Eva Sonidsson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Enligt Socialstyrelsen drabbades 6 000 patienter inom slutenvården år 2008 av skador och olika problem till följd av förväxling av läkemedel. Hur många som drabbas av sådana skador utanför vården är oklart. De torde vara betydligt fler, då det inte är utbildad personal som tar hand om medicinerna utan patienten själv.

En anledning till förväxling av läkemedel är systemet att byta dyr medicin till billigare. Det är ett bra system som sparar samhället pengar, men det kan vara svårt att hantera för äldre och personer med olika funktionshinder. Eftersom upphandling sker en gång per månad händer det ofta att medicinen är helt annan än den man är van vid när man hämtar den på apoteket. Har man dessutom flera olika mediciner kan det bli svårt att hålla reda på dem. Detta kan orsaka felmedicinering genom att man tar fel dos eller förväxlar mediciner, vilket kan få allvarliga konsekvenser för patienten.

Man kan få behålla sin utskrivna medicin om man betalar mellanskillnaden. Det är dock inte något alternativ för pensionärer med låga pensioner.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att förhindra vårdskador till följd av förväxling av medicin?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:364 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 4 februari

Svar på fråga

2013/14:364 Vårdskador till följd av förväxling av medicin

Socialminister Göran Hägglund

Eva Sonidsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra vårdskador till följd av förväxling av medicin.

Sonidsson pekar på att en anledning till förväxling av medicin är det så kallade utbytessystemet för generiska läkemedel. Detta system innebär förenklat att öppenvårdsapotek är skyldiga att byta ut ett förskrivet läkemedel till ett medicinskt likvärdigt läkemedel men med ett lägre pris när det finns generisk konkurrens. Tandvårds- och läkemedelförmånsverket, TLV, utser varje månad det läkemedel inom en grupp av utbytbara läkemedel som har det lägsta priset och därmed är det läkemedel som apoteket ska lämna ut till patienten, den så kallade ”periodens vara”. Systemet för generiskt utbyte ger en stark prispress för läkemedel inom grupperna med utbytesbara läkemedel. Det genererar besparingar på ca 8 miljarder kronor per år som går direkt till det offentliga. Att öppenvårdsapoteken följer regelverket för utbyte är en förutsättning för att utbytessystemet fortsatt kan vara effektivt.

För att underlätta för grupper som upplever problem i samband med att läkemedel byts ut finns i dag en möjlighet för den som förskriver ett läkemedel att motsätta sig ett utbyte på medicinska grunder. Patienter har även möjlighet, precis som Sonidsson påpekar, att själv betala mellanskillnaden mellan det förskriva läkemedelet och det läkemedel apoteket ska byta till.

I en remiss till lagrådet Ökad tillgänglighet och mer ändamålsenlig prissättning av läkemedel som regeringen överlämnade den 16 januari 2014 behandlar regeringen bland annat patientsäkerhetsaspekter kopplade till det generiska utbytet. Här föreslår regeringen att den möjlighet som även farmaceuter på apotek har idag att motsätta sig ett utbyte lagregleras och även tydliggörs till att just gälla situationer där ett utbyte kan medföra betydande olägenhet för patienten.

I lagrådsremissen aviserar regeringen även ytterligare åtgärder för att förbättra patientsäkerheten inom utbytessystemet. Till exempel bör Läkemedelsverket ytterligare utreda ett införande av generisk förskrivning samt analysera andra åtgärder såsom märkning av läkemedelsförpackningen. Inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin ingår även frågor kring generisk förskrivning och märkning av läkemedelsförpackningar.

Information till patienterna om utbytessystemet är en central fråga för patientsäkerheten och bättre kunskap hos patienterna minskar risken för missförstånd och att läkemedel används på fel sätt. TLV och Läkemedelsverket har därför tagit fram ett omfattande informationsmaterial bestående av bl. a en patientfolder och affischer som kan användas på apotek.

För närvarande ser jag därmed inga skäl till att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.