Vargar i Västra Götaland

Skriftlig fråga 2020/21:607 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-19
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Enligt uppgifter i medier har regeringen givit uppdrag till några länsstyrelser, bland annat i Västra Götaland, att hitta lämpliga platser för utsättning av genetiskt viktiga vargar.

Vi vet sedan tidigare att utplacering av vargar har haft ett mycket dåligt resultat och kan starkt ifrågasättas. Att använda skattepengar och arbetsinsatser för att flytta runt vargar i Sverige kan inte vara det mest prioriterade sättet att använda våra gemensamma pengar. Särskilt inte under en pandemi då regeringens och länsstyrelsernas fokus bör ligga på helt andra saker.

Att för många vargar kan ställa till med problem i naturen är känt; att bedriva renskötsel med vargar och ständiga vargangrepp är inte acceptabelt. Men det är lika oacceptabelt att ha en för stor vargstam, vilket Sverige har i dag. En för stor vargstam innebär att djurhållare inte orkar med att bedriva djurproduktion då vargen skapar skada och ständig oro. Det innebär att viktiga betesmarker riskerar att växa igen, det hotar flora och fauna, och matproduktionen som ska öka i Sverige läggs i stället ned och upphör.

Att regeringen redan har misslyckats med riksdagens mål på max 270 vargar gör att områden i Sverige har mer varg i dag än vad området klarar av. Att flytta nya och fler vargar till Västra Götaland är inte önskvärt då det hotar djurproduktionen, matproduktionen, betesmarkerna, jakten och viltvården. Västra Götaland är en av Sveriges viktigaste livsmedelsproduktionsområde med stor djurhållning. Västra Götaland har redan mer än tillräckligt med vargar, och ett antal nya problem skulle uppstå om vargar inplanterades och antalet ökade.

Att regeringen vill sprida vargen genom inplanteringar är slöseri med skattepengar, och dessutom riskerar fler vargar i Västra Götaland att hota djurhållningen, livsmedelsproduktionen och viltvården.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Har ministern gjort eller avser ministern att göra någon form av total konsekvensbeskrivning av att flytta vargar till eller öka vargstammen i Västra Götaland?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:607 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:607 av Sten Bergheden (M)
Vargar i Västra Götaland

Sten Bergheden har frågat om jag har gjort eller avser att göra någon form av total konsekvensbeskrivning av att flytta vargar till eller öka vargstammen i Västra Götaland.

Det övergripande och långsiktiga målet för Sveriges rovdjurspolitik är att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas. Rovdjursförvaltningen ska vara förenlig med våra EU-rättsliga åtaganden och nationella mål.

I den dåvarande regeringens proposition En ny rovdjursförvaltning (prop. 2008/09:210, bet. 2009/10:MJU8, rskr. 2009/10:7) anges att den genetiska statusen för den svenska vargstammen är problematisk. Det krävs därför, enligt propositionen, aktiva åtgärder för att förbättra vargstammens genetiska status.

Regeringen beslutade den 12 november 2020 att ge vissa länsstyrelser ett uppdrag om utvecklad vargförvaltning. Länsstyrelserna ska, efter samråd med Naturvårdsverket, redovisa områden där utsättning av genetiskt viktiga vargar kan ske utifrån de regionala förutsättningarna. Beslut om flytt av varg behöver förankras i det berörda länet, bland annat i viltförvaltningsdelegationerna, för att öka acceptansen hos markägare och invånare. Länsstyrelserna ska redovisa hur en lokal förankring inför flytt kan göras.

Naturvårdsverket har slagit fast att sammantagen forskning visar att det behövs minst 300 vargar i Sverige och att minst en ny immigrant från Finland eller Ryssland vart femte år reproducerar sig med en skandinavisk varg för att vargen ska kunna anses ha gynnsam bevarandestatus. Dessutom ska årsungarnas överlevnad till reproduktiv ålder vara minst lika hög som de skandinaviska valparna. Utan de finskryska invandrade vargarna skulle vi behöva ha en större vargstam i Sverige för att uppfylla våra internationella åtaganden om bevarande av arten.

Om en flyttning av varg blir aktuell måste myndigheterna ha medgivande från markägare och jakträttsinnehavare. Även markägaren och jakträttshavaren till det jaktområde där djuret fångas ska underrättas om åtgärden. En förutsättning för att kunna flytta en varg är att det inte finns någon annan lämplig lösning och att det inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för vargstammen.

Stockholm den 2 december 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.