Vargattacker på får

Skriftlig fråga 2017/18:1271 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-05-07
Överlämnad
2018-05-08
Anmäld
2018-05-14
Sista svarsdatum
2018-05-16
Svarsdatum
2018-05-18
Besvarad
2018-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Runt 40 får har dödats och 10 skadats i ett omfattande vargangrepp i Sjundareviret. Länsstyrelsens personal har kunnat bekräfta att det rör sig om ett vargangrepp och har varit på plats för att besiktiga de döda och skadade djuren. Gården har drabbats av vargangrepp ett tiotal gånger de senaste tre åren. Skyddsjakt pågår på en varg i reviret. Men skyddsjaktsområdet är hårt begränsat och får som längst pågå till den 11 september.

Tidigare i veckan överklagade de drabbade markägarna och arrendatorerna vid Molstabergs gård beslutet. I sin överklagan riktar de hård kritik mot länsstyrelsen samt myndighetens nu gällande skyddsjaktsbeslut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka  åtgärder tänker ministern och regeringen vidta för att skydda fåren i Sverige från vargattacker?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1271 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2018/02922/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1271 av Lars Beckman (M)
Vargattacker på får

Lars Beckman har frågat miljöministern vilka åtgärder ministern och regeringen tänker vidta för att skydda fåren i Sverige från vargattacker.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag känner till att Molstabergs säteri nu har valt att lägga ned sin verksamhet som en följd av den senaste tidens vargattacker. Verksamheten vid säteriet, från uppfödning och produktion till gårdsförsäljning, har gett konsumenter tillgång till närproducerade ekologiska livsmedel, vilket är ett av de strategiska målen med regeringens livsmedelsstrategi. Betande djur behövs för den biologiska mångfalden, så att ängs- och betesmarker inte växer igen. Regeringen har gjort satsningar i budgeten för de här unika naturtyperna, med förhoppningen att fler betande djur ska bidra till den svenska livsmedelsproduktionen. Det skapar i sin tur jobb på landsbygden. Att en verksamhet som Molstabergs säteri lägger ner sin verksamhet är därför något jag som landsbygdsminister djupt beklagar.

Det övergripande målet för rovdjurspolitiken är att rovdjuren ska ha gynnsam bevarandestatus, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas. Politiken ska ta hänsyn till människor som lever och bedriver näringar i de områden där rovdjur finns. Regeringen har under mandatperioden verkat för att bringa ordning och reda inom rovdjurspolitiken, och för att förbättra situationen för näringsidkare med tamboskap.

Anslaget till kostnader för rovdjursskador och till åtgärder som förebygger angrepp såsom t.ex. stängsel har höjts med ca 40 procent under mandatperioden, till drygt 52 miljoner kronor för 2018. Regeringen har också infört en ny förordning för att möjliggöra att de anslagna medlen enklare och bättre ska kunna komma till användning, i enlighet med unionsregler om statsstöd.

Naturvårdsverket har det övergripande nationella ansvaret för att genomföra den beslutade rovdjurspolitiken. Myndigheten har delegerat rätten att besluta om skyddsjakt efter varg till de länsstyrelser där varg förekommer. Skyddsjakt är en viktig del i rovdjursförvaltningen. Det är viktigt att dessa beslut fattas regionalt, där man har kunskap om sina lokala förhållanden.

Regeringen har infört ett krav på skyndsamhet i länsstyrelsernas ärenden om jakt på rovdjur och även att dessa beslut numera ska överklagas till Förvaltningsdomstolen i Luleå, som gjorts till specialdomstol i dessa mål. Skyndsamhetskravet gäller även i domstolarnas överprövning. Dessa förändringar genomfördes för att åstadkomma en snabb, effektiv och likvärdig beslutsprocess när det gäller jakt på rovdjur.

Regeringen vill ha en långsiktig politik för en livskraftig vargstam, samtidigt som människor ska kunna leva och bedriva näringar där rovdjuren finns. Vi ska ha en politik som tar hänsyn till både människa och djur. Det är viktigt att människor som lever och verkar på landsbygden har förtroende för den beslutade politiken. En livskraftig och aktiv landsbygd behövs för en hållbar utveckling och tillväxt i hela landet.

Stockholm den 18 maj 2018

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.