Varma bostäder

Skriftlig fråga 2023/24:963 av Katarina Luhr (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-06-04
Överlämnad
2024-06-05
Anmäld
2024-06-07
Svarsdatum
2024-06-12
Sista svarsdatum
2024-06-12
Besvarad
2024-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Klimatförändringarna leder till att våra samhällen måste anpassas till mer extrema väderhändelser än i dag. Ett förändrat klimat med stigande medeltemperatur, högre extremtemperaturer och ökad och mer intensiv nederbörd kommer att medföra flera negativa effekter för samhället och för vår befolkning. Små barn, äldre, kroniskt sjuka och funktionsnedsatta är extra känsliga för värmeböljor med både psykiska och fysiska konsekvenser som följd.

Skyfall och värmeböljor kommer att bli vanligare i framtiden och redan nu lider många människor av de senaste årens värmeböljor. Vi vet att värmeböljor redan nu har blivit längre men att de också kommer att öka och vara mer långvariga i takt med att klimatförändringarna blir tydligare. Under värmeböljan 2018 ökade till exempel dödligheten bland Sveriges invånare.

Bebyggelse, infrastruktur och tekniska försörjningssystem måste anpassas för att klara såväl dagens extrema väderhändelser som de klimatförändringar som väntar. Den fysiska planeringen, inte minst i den befintliga stadsmiljön, är ett viktigt verktyg för att anpassa våra samhällen till ett förändrat klimat. Exempelvis är naturbaserade lösningar med natur som skuggar och sänker temperaturer ett verktyg att använda sig av i utomhusmiljön.

Medier rapporterar just nu om hur svenska bostäder inte är byggda för varma somrar utan främst för att skydda oss från kyla. Folkhälsomyndigheten har nyligen ändrat sina råd för inomhustemperaturer för att öka skyddet för känsliga grupper. Dock krävs åtgärder för att de svenska bostäderna ska kunna hålla inomhustemperaturer som inte äventyrar människors hälsa under långvariga värmeböljor, både när det gäller byggnadsåtgärder och åtgärder i den omgivande miljön.

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson följande: 

 

Vilka åtgärder har statsrådet tänkt vidta, eller vilka uppdrag planerar statsrådet att ge till Boverket, för att våra bostäder ska kunna ge en säker och hälsosam inomhusmiljö även till känsliga grupper vid långvariga värmeböljor? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:963 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2023/24:963 Varma bostäder

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:963 av Katarina Luhr (MP)
Varma bostäder

Katarina Luhr har frågat mig vilka åtgärder jag har tänkt vidta, eller vilka uppdrag jag planerar att ge till Boverket, för att våra bostäder ska kunna ge en säker och hälsosam inomhusmiljö även till känsliga grupper vid långvariga värmeböljor.

Jag vill börja med att understryka att det är angeläget att människor inte drabbas negativt av värmeböljor och att hänsyn tas till detta i olika sammanhang i samhället. För känsliga grupper är detta extra viktigt eftersom de riskerar att påverkas mer än andra av värmen.

Det är riktigt att det finns åtgärder både när det gäller fysisk planering och utformning av byggnader som har stor betydelse för hur höga temperaturerna kan bli i bostäderna. Boverkets byggregler innehåller tydliga krav på termisk komfort. Reglerna är utformade som funktionskrav vilket betyder att det finns ett övergripande krav som ska uppfyllas men reglerna säger inte med vilken teknik det ska göras. Att installera kylanläggningar är en lösning men det finns också andra val man kan göra som kan begränsa uppkomsten av höga temperaturer. Man kan göra fönsterarean mindre eller montera solskydd. Man kan också minska de interna värmelasterna genom eleffektiv belysning och utrustning. Byggreglerna har inte några krav på den befintliga bebyggelsen när det gäller värme inomhus.

Folkhälsomyndigheten har både allmänna råd och vägledningar till hjälp för bedömningar och åtgärder som kan vidtas på för att hålla temperaturerna nere. Socialstyrelsen har praktiska råd till vård- och omsorgspersonal och information till verksamhetsansvariga om att planera och förbereda inför värmeböljor.

Mot bakgrund av att kraven på inomhusmiljö är utformade som funktionskrav bedömer jag att det idag inte finns behov av nya uppdrag till Boverket. Regeringen följer utvecklingen noga för att se om behovet kan komma att förändras.

Stockholm den 12 juni 2024

 

 

Andreas Carlson

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.