Till innehåll på sidan

Värnskatten och danska konservativas erfarenheter

Skriftlig fråga 2009/10:859 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-01
Anmäld
2010-06-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2010-06-14
Besvarad
2010-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga

2009/10:859 Värnskatten och danska konservativas erfarenheter

av Birgitta Eriksson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Från Danmark meddelas det att de närmaste tre åren kommer antalet danska arbetare som betalar så kallad topskat att öka dramatiskt. I absoluta tal rör det sig om ytterligare ca 300 000 inkomsttagare som 2013 får betala en extra marginalskatt på 15 procent.

En topskat på 15 procent tas ut på den del av årsinkomsten som överstiger 389 900 danska kronor. Med det sparpaket som nyligen presenterades av den danska regeringen kommer inte gränsen för när man betalar topskat att räknas upp med inflationen de närmaste åren, vilket får till följd att betydligt fler danskar når upp till en årsinkomst som innebär topskat. Förslaget är politiskt känsligt i Danmark då antalet danskar som betalar topskat under den nuvarande borgerliga regeringen kommer att nå samma nivå som under det tidigare socialdemokratiska styret. Mike Legarth som är talesman för Konservative i skatte- och näringslivsfrågor anser att fler danskar som betalar topskat är ett nödvändigt ont. Enligt uppgift säger han att den borgerliga regeringen gör det för att det skulle se märkligt och osolidariskt ut om inte alla bidrog till besparingspaketet.

Efter att ha sänkt skatterna med hundra miljarder är de svenska statsfinanserna osäkra. Den höga arbetslösheten begränsar skatteintäkterna samtidigt som befolkningssammansättningen med allt fler äldre kommer att kräva större resurser. Idéerna om att ta bort värnskatten framstår som alltmer orealistiska och oansvariga.

När avser finansministern att klargöra att ett avskaffande av värnskatten inte är aktuellt mot bakgrund av det statsfinansiella läget och framtidens välfärdsbehov?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:859 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 14 juni

Svar på frågorna

2009/10:858 Finansiering av skattesänkningar

2009/10:859 Värnskatten och danska konservativas erfarenheter

2009/10:860 Skattesänkningarna och framtidens välfärd

Finansminister Anders Borg

Birgitta Eriksson har frågat mig hur jag avser att finansiera nya skattesänkningar, bland annat den kommande skattesänkningen för pensionärerna. Jag har också fått frågan, när jag avser att klargöra att ett avskaffande av värnskatten inte är aktuellt mot bakgrund av det statsfinansiella läget och framtidens välfärdsbehov. Dessutom har jag fått frågan om jag avser att avvisa ytterligare skattesänkningar för att klara framtidens välfärd eller om avsikten är att medborgarna ska betala avgift eller försäkra sig för att få tillgång till hög kvalitet på sjukvård och äldreomsorg. Jag väljer att ge ett gemensamt svar på dessa frågor.

En utgångspunkt för regeringen är att värna ordning och reda i de offentliga finanserna. Denna hållning har gjort att Sverige har klarat sina offentliga finanser mycket bra i en internationell jämförelse. En väl utformad skattepolitik är centralt för att få stabila offentliga finanser och för att uppnå regeringens mål om fler i arbete och färre utanför arbetsmarknaden. Det är också grunden för att trygga välfärden i det framtida Sverige.

Regeringen har under den innevarande mandatperioden vidtagit åtgärder för att minska det långsiktiga utanförskapet, få fler i arbete och göra det mer lönsamt för redan yrkesverksamma att öka sin arbetsinsats. En förutsättning för ytterligare skattesänkningar är fortsatt goda offentliga finanser, att fördelningseffekterna är rimliga och att kvaliteten i välfärden inte försämras. En samlad bedömning och avvägning gentemot andra möjliga reformer och dess finansiering måste därför göras även i det fortsatta budgetarbetet.

Regeringens samlade bedömning var i 2010 års ekonomiska vårproposition att det fanns ett visst ekonomiskt utrymme för reformer. Pensionärerna är en prioriterad grupp och en skattesänkning för denna grupp aviserades. Regeringens bedömning är att finanspolitiken är långsiktigt hållbar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.