Varsel i Västerås

Skriftlig fråga 2015/16:878 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-02-29
Överlämnad
2016-02-29
Anmäld
2016-03-01
Svarsdatum
2016-03-09
Sista svarsdatum
2016-03-09
Besvarad
2016-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Starten på året har varit tuff i Västerås. I februari varslades 300 personer på Bombardier, och nyligen har även ABB meddelat att företaget kommer att genomföra ett effektivitetsprogram som innebär att vissa funktioner flyttas från Västerås till Tallinn och Krakow. Nu i fredags (den 26 februari) meddelade Rejlers i Västerås att de varslar 125 anställda varav ungefär ett sextiotal är anställda i Västerås.

Det är ett hårt slag mot Västerås då många arbetstillfällen försvinner. Man måste nu med krafttag arbeta för jobb i Västerås och se till att företag i Västerås kan växa och utvecklas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Avser ministern att planera in ett besök i Västerås för att aktivt arbeta med att finna nya lösningar för de varslade anställda i Västerås och hjälpa till med att hitta nya lösningar för att stärka näringslivet och arbetstillfällena i Västerås?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:878 besvarad av Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2016/00467/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:878 av Åsa Coenraads (M) Varsel i Västerås

Åsa Coenraads har frågat om jag avser att planera in ett besök i Västerås för att aktivt arbeta med att finna nya lösningar för de varslade anställda i Västerås och hjälpa till med att hitta nya lösningar för att stärka näringslivet och arbetstillfällena i Västerås.

Arbetsförmedlingen har goda förutsättningar och erfarenhet att agera utifrån större varsel. Arbetsförmedlingen har tillgång till olika insatser för att underlätta för de personer som drabbas av uppsägning.

I ett första läge handlar det oftast om att kartlägga och informera de som drabbas av uppsägning. Från att ett varsel har lagts tar det ofta en tid innan det blir klart vilka enskilda personer som kommer att sägas upp och därmed vilka insatser som kan komma att bli nödvändiga. Det är också vanligt att antalet personer som verkligen sägs upp är färre än de som i första skedet varslades om uppsägning.

Arbetsförmedlingens organisation har stor erfarenhet av varselsituationer och särskilda rutiner för att snabbt aktivera sin varselorganisation. Trygghetsorganisationerna tar också ett stort ansvar och uppvisar goda resultat i att undvika att personer som varslats går till arbetslöshet. Det är viktigt att Arbetsförmedlingen samverkar med dem. Några särskilda insatser från regeringen bedömer jag därför inte att det är nödvändigt att vidta i dagsläget.

Stockholm den 9 mars 2016

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.