Varsel inom den svenska sjöfartsnäringen

Skriftlig fråga 2021/22:1847 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-08
Överlämnad
2022-08-08
Besvarad
2022-08-22
Sista svarsdatum
2022-08-22
Svarsdatum
2022-08-22
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under våren men även under sommaren har det kommit tydliga signaler om att svenska besättningar varslats om uppsägning på grund av arbetsbrist. Det handlar enlig uppgift om hundratals individer. Detta är djupt oroande.

I ett väl fungerande och hållbart samhälle bör förutsättningar skapas för sjöfarten att samverka med övriga trafikslag, oavsett om det gäller leveranser av produkter till en lokal butik på den svenska landsbygden, frakt av fordon till den internationella gruvindustrin, lokala sjötransporter eller internationell passagerartrafik. Även central myndighetsutövning och viktiga samhällsfunktioner såsom försvar, sjukvård och polis är i stort behov av båt och fartyg som transportmedel, med tillhörande infrastruktur.

Konkurrensen måste ske på likvärdiga villkor på den globala marknaden. En snedvriden konkurrens uppstår om svenska fartyg tyngs med skatter, avgifter och andra pålagor. Resultatet riskerar att bli negativt koldioxidläckage, utflaggningar samt som i detta fall varsel om uppsägningar.

Konkurrensmöjligheterna för svensk sjöfart kan uppenbarligen stärkas genom mer rättvisa ekonomiska förutsättningar. Vi värnar om sjöfarten som transportmedel och vill trygga svensk sjöfart genom att öka möjligheten till in-flaggningar, värna arbetstillfällen samt miljö. Vi ser betydelsen av korrekta ekonomiska styrmedel som inte strider mot europeiska konkurrensregler. Långsiktiga konkurrensneutrala villkor ska gälla. Att skapa samsyn mellan marknadens olika parter, både nationellt och internationellt, är centralt.

Med anledning av ovan vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

Kommer ministern att agera för att motverka fortsatta varsel av svenska besättningar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1847 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2022/01588 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1847 av Jimmy Ståhl (SD)
Varsel inom den svenska sjöfartsnäringen

Jimmy Ståhl har frågat mig om jag kommer att agera för att motverka fortsatta varsel av svenska besättningar.

Regeringens och min fortsatta ambition är att sjöfartens konkurrenskraft och förutsättningar fortsatt ska vara goda. Vi har därför bl.a. förlängt och breddat ekobonusen och markant ökat resurserna till Sjöfartsverket. Dessutom kunde regeringen nyligen besluta om en nationell plan för transportinfrastrukturen för perioden 2022–2033 med historiska satsningar på sjöfarten. I jämförelse med den tidigare moderatledda regeringen femdubblar vi nu andelen investeringsmedel som går till sjöfartens infrastruktur. För några år sedan infördes det frivilliga tonnagebeskattningssystemet bl.a. med syftet att öka andelen svenskflaggade fartyg i den svenska handelsflottan. Vid införandet var regeringen tydlig med att avsikten är att följa upp och utvärdera effekterna av lagstiftningen. Regeringens ambition är också att den svenska sjöfarten ska bli alltmer miljö- och klimatvänlig vilket vi över tid menar kan stärka den i internationell konkurrens.

Med dessa satsningar och åtgärder hoppas vi kunna få se fler svenskflaggade fartyg i den svenska handelsflottan och samtidigt fler arbetstillfällen för svenska sjömän. Jag kommer även fortsatt noga följa den svenska handelsflottans utveckling.

Stockholm den 22 augusti 2022

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.