Varsel inom pappersindustrin

Skriftlig fråga 2023/24:183 av Jim Svensk Larm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-27
Överlämnad
2023-10-27
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Många företag inom pappersindustrin genomför nu varsel till följd av ett tufft ekonomiskt läge. Billerud har annonserat att de ska varsla 350 personer inom hela sin koncern samtidigt som Holmen Iggesund varslar 60 personer.

Skogsindustrin är en viktig basnäring som förädlar en råvara som det finns gott om i Sverige. För att minska plastberoendet är omställningen till fler pappersprodukter en viktig del eftersom de kommer från förnybar råvara.

Många pappersbruk ligger på orter där bruket är det centrala i såväl orten som hela kommunen. När den största arbetsgivaren utöver kommunen och regionen varslar så skapas en oro för hela bygden.

Med anledning av det ovan vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att de som varslas från pappersindustrin snabbt ska komma i arbete igen?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:183 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

A2023/ 01462 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:183 av Jim Svensk Larm (S)
Varsel inom pappersindustrin

Jim Svensk Larm har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att de som varslas från pappersindustrin snabbt ska komma i arbete igen.

I budgetpropositionen för 2024 föreslås en förstärkning av Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag på 200 miljoner kronor för att möta en ökad arbetslöshet och stärka kontrollarbetet. Tillsammans med andra förslag i budgetpropositionen, t.ex. ett förstärkt jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare samt fler platser både inom yrkeshögskolan och den yrkesinriktade vuxenutbildningen, bidrar de föreslagna satsningarna inom arbetsmarknadspolitiken till att stärka arbetslinjen. Omställnings- och kompetensstödet och omställningsstudiestödet ökar också individernas möjligheter att få eller behålla ett arbete.

Arbetslinjen ska återupprättas och alla som kan arbeta ska göra det. Det ska löna sig att gå från bidrag till jobb. Höga krav ska ställas på den som söker jobb kombinerat med att arbetslösa erbjuds rätt stöd och insatser. Det ska också finnas tydliga aktivitetskrav för att få bidrag.

Arbetsförmedlingen fick också i uppdrag i årets regleringsbrev att förbättra den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetslösa. Den som står utan arbete måste vara beredd att omskola sig eller söka jobb i en annan kommun.

Sverige befinner i en svår ekonomisk situation. Många kämpar för att få pengarna att räcka till och därför är det viktigt för regeringen att bekämpa inflationen och stötta utsatta hushåll. Samtidigt är arbetslösheten hög jämfört med andra europeiska länder trots att det varit en stark efterfrågan på arbetskraft.

Genom att prioritera kostnadseffektiva insatser som är arbetsplatsnära och som bidrar till en hög sökaktivitet skapas möjligheter för dem som ändå tvingas lämna sina jobb att komma vidare till studier eller andra arbeten.

Stockholm den 8 november 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.