Vårt kommunala vatten

Skriftlig fråga 2019/20:562 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-05
Överlämnad
2019-12-06
Anmäld
2019-12-09
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Sverige är ett land som av hävd och tradition haft bra och drickbart kranvatten. Något vi dock behöver värna och vara rädda om.

Vårt svenska dricksvatten kommer till stor del direkt från kranen. Vi är ett av de länder i världen som har den bästa kvaliteten på dricksvatten; att vattnet i våra kranar går att dricka anser de flesta vara en självklarhet.

Trots detta har det vid flera tillfällen i våra kommuner kommit larm om att vattnet i våra kranar av olika anledningar inte är tjänligt som dricksvatten.

Många av våra vattenreservoarer är både gamla och dåligt underhållna. Även våra vattenledningar är ofta gamla och slitna, och man beräknar att läckagen från våra vattenledningar är stora på grund av detta.

Flera tragiska händelser har inträffat vad avser orent vatten. I Norge dog två personer, varav ett barn, på grund av otjänligt vatten, något man var ovetande om innan förgiftningen inträffade. I Örebro för något år sedan fick hela det kommunala vattensystemet stängas av efter att en toalett läckt rakt in i vattenreservoaren beroende på sprickor som uppstått.

Många av våra vattentorn är gamla och materialet är ofta betong, vilket innebär att även om det åldras långsamt så åldras materialet över tid och sprickor kan uppstå. Sprickor kan innebära att vattnet kontamineras och att människor ovetande dricker otjänligt vatten. För att konsumenterna ska få ett hälsosamt och gott dricksvatten är det därför nödvändigt att reservoarerna inspekteras regelbundet och rengörs vid behov. Dåligt skötta reservoarer är inte sällan en orsak till försämrad vattenkvalitet.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vad avser ministern att göra för att förebygga att liknande tillbud med otjänligt kommunalt vatten inte inträffar igen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:562 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/03116/DL

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:562 av Lotta Olsson (M)
Vårt kommunala vatten

Lotta Olsson har frågat statsrådet Isabella Lövin vad hon avser att göra för att förebygga att liknande tillbud med otjänligt kommunalt vatten inte inträffar igen. Frågan har överlämnats till mig.

Lagen om allmänna vattentjänster identifierar under vilka förutsättningar kommunen måste tillhandahålla vatten. Det är vattenproducenterna som ansvarar för att dricksvattnet är bra och säkert i enlighet med dricksvattenlagstiftningen. Livsmedelsverket har ett samordningsansvar för frågor relaterat till dricksvatten. Det finns regler och vägledningar kring dricksvattenkvalitet som myndigheten ansvarar för. Länsstyrelsen har tillsynsansvar liksom de lokala myndigheterna enligt livsmedelslagstiftningen.

Regeringen även ökat anslaget till länsstyrelserna för arbete med skydd av vatten med 50 miljoner kronor per år för åren 2018 – 2021.

I en akut situation utgår samhällets krisberedskap ifrån ansvarsprincipen. Den som har ansvaret för en verksamhet under normala förhållanden har motsvarande ansvar även under krissituationer. Livsmedelsverket kan bistå med stöd genom den nationella vattenkatastrofgruppen, benämnd VAKA. VAKA kan ge stöd på plats eller via telefon till kommuner och dricksvattenproducenter i kriser som berör dricksvattenområdet. Stöd ges även till länsstyrelserna och centrala myndigheter vid behov.

Stockholm den 17 december 2019

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.