västsahariska flyktingar i Algeriet

Skriftlig fråga 2002/03:473 av Ohly, Lars (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-05
Anmäld
2003-02-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-02-13
Svar anmält
2003-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 februari

Fråga 2002/03:473

av Lars Ohly (v) till utrikesminister Anna Lindh om västsahariska flyktingar i Algeriet

Sverige har under en lång följd av år givit ett viktigt humanitärt bistånd till de flyktingar från Västsahara som lever i läger i Algeriet. Situationen för de västsahariska flyktingarna i Algeriet har varit svår under lång tid, men i dag lider man större brist än tidigare på de livsmedel och förnödenheter människor behöver för sin överlevnad. Det svenska stödet kommer till största delen de västsahariska flyktingarna till del genom World Food Program och UNHCR. Sverige är en av huvudbidragsgivarna till WFP, som distribuerar stödet till de västsahariska flyktingarna. Orsaken till den nuvarande bristsituationen uppges vara att WFP lider av bristande resurser. Som huvudbidragsgivare torde Sverige ha ett särskilt ansvar för att stödet till de sahariska flyktingarna fungerar och uppnår det mål som satts upp för det, det vill säga befolkningens överlevnad.

Jag vill fråga utrikesminister Anna Lindh:

Avser ministern att medverka till att Sveriges humanitära stöd till de västsahariska flyktingarna i Algeriet ökas och WFP:s resurser stärks så att befolkningens överlevnad garanteras i de västsahariska flyktinglägren?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:473 besvarad av

den 13 februari

Svar på fråga 2002/03:473 om västsahariska flyktingar i Algeriet

Statsrådet Jan O Karlsson

Lars Ohly har frågat utrikesministern om hon avser medverka till att Sveriges humanitära stöd till de västsahariska flyktingarna i Algeriet ökas och WFP:s resurser stärks så att befolkningens överlevnad garanteras i de västsahariska flyktinglägren.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige är, som Lars Ohly också konstaterar i sin fråga, av tradition en viktig bidragsgivare till de västsahariska flyktingarna. Sida har länge bidragit med humanitär hjälp till flyktinglägren via ett antal enskilda organisationer (Caritas, Praktisk Solidaritet och Forum Syd). Härutöver bidrar Sverige också genom multilaterala kanaler till de västsahariska flyktingarna; WFP, UNHCR och EU-kommissionens humanitära kontor, ECHO.

Förra året bidrog Sida med totalt drygt 21 miljoner kronor. Stödet gavs dels till Praktisk Solidaritet för bland annat transport av framför allt vatten inom lägren och till Caritas för inköp och frakt av vällingpulver. Sida planerar att fortsätta detta stöd även i år.

Av det svenska årsbidraget till UNHCR har 3 miljoner kronor avsatts för insatser i Nordafrika, inklusive för de västsahariska flyktingarna. I enlighet med avtalet mellan Sverige och UNHCR är det UNHCR som fördelar det svenska bidraget, i dialog med Sverige.

I den överenskommelse som Sverige och WFP har om det svenska bidraget, överlåts likaledes åt WFP att fördela bidraget, efter avstämning med Sverige. WFP prioriterar insatsen i lägren i Tindouf och delar av det svenska årsbidraget till WFP (som i år uppgår till totalt 210 miljoner kronor) kommer att användas för den insatsen. Storleken på fördelningen görs i ljuset av hur andra givare har öronmärkt stöd till just denna insats.

De västsahariska flyktingarna är i princip totalt beroende av externt stöd. Med hänsyn till de geografiska och politiska förhållandena har endast begränsade alternativa former av självförsörjning kunnat utvecklats. Livsmedelsförsörjningen i Tindouf har länge varit bristfällig; med jämna mellanrum har larmrapporter om att baslivsmedlen håller på att ta slut nått givarsamfundet. För att möjliggöra en jämnare distribution av livsmedel upprätthåller ECHO sedan ett och ett halvt år ett reservlager av basföda till lägren i Tindouf som ska räcka i tre månader. WFP har efter överenskommelse med ECHO vid flera tillfällen lånat livsmedelsförnödenheter ur denna buffert.

ECHO:s bistånd till de västsahariska flyktingarna har de tre senaste åren nästan fördubblats från 7,5 miljoner EURO till 14,3 miljoner EURO.

Den humanitära situationen i flyktinglägren i Tindouf är dock fortsatt svår och behovet av matbistånd består. Det är därför viktigt att vi givare fortsätter att bidra till de västsahariska flyktingarnas överlevnad. Inte minst mot bakgrund av flyktingarnas situation är FN:s ansträngningar att nå en lösning på konflikten mycket angelägna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.