Vattenfrågor och befintlig bebyggelse

Skriftlig fråga 2021/22:737 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-13
Överlämnad
2022-01-13
Anmäld
2022-01-14
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Regeringen tillsatte i oktober 2021 en utredning som rör vattenfrågor vid planläggning och byggande. Det är ett välkommet initiativ som kan tydliggöra ansvar och en långsiktigt hållbar hantering av vattenfrågor i samband med kommunal samhällsplanering. En stor nackdel är dock att utredningens direktiv (dir. 2021:92) riktar in sig helt mot framtida bebyggelse och exploatering, medan de problem som klimatförändringar kan ha för befintlig bebyggelse lämnas därhän. Det är olyckligt då kommunerna efterfrågar och behöver tydligare riktlinjer och verktyg för att hantera även dessa situationer. Detta framkom inte minst vid ett seminarium som Svenskt Vatten arrangerade och där företrädare för Göteborg och Gävle framträdde.

Med hänvisning till det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Johan Danielsson:

 

Är statsrådet beredd att ge ett tilläggsdirektiv till utredningen så att denna samtidigt kan behandla problem som gäller situationen för befintlig bebyggelse?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:737 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)


Svar på fråga 2021/22:737 av Betty Malmberg (M)
Vattenfrågor och befintlig bebyggelse

Betty Malmberg har frågat mig om jag är beredd att ge ett tilläggsdirektiv till utredningen om vattenfrågor vid planläggning och byggande (dir. 2021:92), så att denna samtidigt kan behandla problem som gäller situationen för befintlig bebyggelse.

Betty Malmberg menar att kommittédirektiven riktas mot framtida bebyggelse och att det är olyckligt eftersom kommunerna efterfrågar och behöver tydligare riktlinjer och verktyg att hantera problem som klimatförändringar kan ha för befintlig bebyggelse.

Syftet med utredningen är enligt direktiven för det första att förenkla och förtydliga på vilket sätt miljökvalitetsnormer för vatten ska få genomslag vid planläggning och prövning enligt plan- och bygglagen (2010:900) på ett sätt som motsvarar kraven i EU-rätten och underlättar kommunernas tillämpning av dessa krav. För det andra är syftet att ge kommunerna de verktyg som behövs för att säkerställa att de krav på miljömässigt och ekonomiskt hållbara lösningar för dag- och dricksvatten, som ställs vid planläggning och prövning enligt plan- och bygglagen, kan genomföras i dag och vid ett förändrat klimat.

Utredningen har precis kommit i gång, och det är utredningen som tolkar direktiven, men jag kan konstatera att de frågor som utredningen ska titta på i flera avseenden även omfattar befintlig bebyggelse.

Regeringen har tagit flera initiativ inom området. Regeringen har bland annat tillsatt Nationella expertrådet för klimatanpassning, som har som uppgift att utvärdera arbetet med klimatanpassning och ge förslag på fortsatt arbete. Rådet ska lämna sin första rapport i februari 2022. I slutet av maj redovisade Statens geotekniska institut (SGI) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rapporten Riskområden för ras, skred, erosion och översvämning till regeringen och betänkandet Vägar till hållbara vattentjänster (SOU 2018:34) bereds inom Regeringskansliet i syfte att besluta om en proposition under våren.

Mot bakgrund av de frågor som omfattas av direktivet och de åtgärder som redan bereds inom Regeringskansliet är det inte aktuellt att i nuläget ge några tilläggsdirektiv till utredningen.

Stockholm den 19 januari 2022

Johan Danielsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.