Venezuela

Skriftlig fråga 2018/19:468 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-29
Överlämnad
2019-04-01
Anmäld
2019-04-02
Svarsdatum
2019-04-10
Sista svarsdatum
2019-04-10
Besvarad
2019-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Uppgifter gör gällande att Ryssland har sänt personal knuten till försvars- och säkerhetstjänsten till Venezuela som stöd till Maduro. Det är en allvarlig och farlig utveckling. Kampen riskerar att hårdna mellan ett folk plågat av ett misslyckat socialistiskt styre och den maktapparat som biter sig fast. Våldet och motsättningarna kan riskera att öka med främmande vapenmakt på plats. Detta kan också vara ett led i att Maduro tänker hålla sig fast vid det presidentämbete han erövrat. Sverige tillsammans med många andra länder har bekräftat att nationalförsamlingen är den enda legitima politiska institutionen. Stödet till dess ordförande Guaidó är uttalat. Med vapenmakt kan Maduro nu komma att hålla sig kvar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur ser Sveriges fortsatta arbete ut med likatänkande länder för att förhindra att Maduro biter sig kvar vid makten i Venezuela, ytterst med hjälp av vapenmakt genom rysk inblandning?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:468 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)




Svar på fråga 2018/19:468 av Hans Wallmark (M)
Venezuela

Hans Wallmark har frågat mig hur Sveriges fortsatta arbete med likatänkande länder ser ut för att förhindra att Maduro biter sig kvar vid makten i Venezuela.

Sverige agerar främst genom EU för att verka för en fredlig lösning i Venezuela med fria och demokratiska val. I januari etablerade EU en internationell kontaktgrupp (ICG) med syfte att bidra till en politisk, fredlig, och demokratisk lösning på krisen. Sverige ingår i gruppen tillsammans med Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Bolivia, Costa Rica, Ecuador och Uruguay ingår från regionen.

Kontaktgruppen har sedan januari genomfört en rad resor till Caracas och har vid två tillfällen träffats på ministernivå. Kontaktgruppens fortsatta arbete handlar främst om att stödja upprättandet av en FN-ledd humanitär respons i linje med de humanitära principerna och verka för genomförandet av fria och demokratiska val. Sverige har haft en framskjuten roll i arbetet med att säkra tillträde för oberoende humanitärt stöd, ett arbete som nu visar vissa resultat genom bl. a FN:s livsmedelsprogram (WFP) och Röda Korsets etablering i landet.

Utöver vårt engagemang i den internationella kontaktgruppen har Sverige också verkat i olika FN-fora för att situationen i Venezuela, i enlighet med folkrätten och rättsstatens principer, ska få en politisk och fredlig lösning. I samband med det extrainsatta mötet i FN:s säkerhetsråd den 26 januari gjorde EU8-gruppen (bestående av nuvarande och tidigare rådsmedlemmar från EU), på svenskt initiativ, ett gemensamt uttalande om EU:s hållning till den nuvarande situationen. Sverige har också vid flera tillfällen lyft frågan och uttryckt sin oro i samtal med generalsekreterarens kontor och FN:s avdelning för politiska och fredsbyggande frågor.

Sverige kommer att fortsätta verka med kraft, genom EU och den internationella kontaktgruppen, för att en politisk och fredlig lösning på krisen i Venezuela ska kunna komma till stånd.

Stockholm den 10 april 2019

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.