Venezuelas agerande gentemot Esequiba

Skriftlig fråga 2023/24:361 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-07
Överlämnad
2023-12-08
Anmäld
2023-12-11
Svarsdatum
2023-12-20
Sista svarsdatum
2023-12-20
Besvarad
2023-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I söndags höll den socialistiska diktaturen Venezuela en påstådd folkomröstning om att ockupera Esequiba, ett 159 500 kvadratkilometer stort territorium i grannlandet Guyana, som är mycket rikt på naturtillgångar. Skulle detta bli verklighet skulle det innebära att två tredjedelar av grannlandet, ett område större än hela Grekland eller Storbritannien, skulle annekteras.  

Vidare ser vi hur detta kan komma att skapa ännu fler konflikter, då det är oklart vilka övriga planer som den auktoritära Maduroregimen har – en regim som i dag har djupa samarbeten med hårdföra diktaturer som Kuba, Ryssland och Iran. I Brasilien, som gränsar till båda länderna, har man bekräftat att man har ökat sin militära närvaro vid gränsen.

Enligt Maduroregimen deltog strax över 50 procent av de röstberättigade invånarna i folkomröstningen och 95 procent röstade ja. Diktatorn Nicolás Maduro har också hyllat resultatet och menar att man nu ska ta tillbaka de rika landområden som enligt honom är en historisk del av Venezuela.

Denna händelse har som bekant sågats av omvärlden, och så sent som i fredags kom ett beslut från Internationella domstolen (ICJ) i Haag att Venezuela inte får göra något som innebär att kontrollen över regionen förändras. Uppenbarligen erkänner dock inte Venezuela FN-domstolens roll i tvisten, varför man ändå gick vidare med den så kallade folkomröstningen.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

På vilket sätt har ministern engagerat sig i ovan nämnda konflikt, och kan det vara aktuellt att från svensk sida driva på för sanktioner eller andra repressiva åtgärder mot regimen i Venezuela?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:361 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 17396 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:361 av Markus Wiechel (SD)
Venezuelas agerande gentemot Esequiba

Markus Wiechel har frågat mig på vilket sätt jag engagerat mig i frågan om Venezuelas agerande gentemot Essequibo-regionen i Guyana, och huruvida det är aktuellt att från svensk sida driva på för sanktioner eller andra repressiva åtgärder mot regimen i Venezuela.

Regeringen ser allvarligt på Maduro-regimens agerande gentemot den av Venezuela omtvistade Essequibo-regionen i Guyana. Sverige följer utvecklingen nära och noterar den latinamerikanska regionens engagemang i frågan. Även på EU-nivå förs diskussioner kring Venezuelas agerande.

EU antog sanktioner mot Venezuela i november 2017. Mot anledning av den fortsatt allvarliga situationen i Venezuela avseende respekten för de mänskliga rättigheterna, demokratin och rättsstatens principer, beslutade EU i november 2023 om att förlänga de restriktiva åtgärderna till och med den 14 maj 2024. Sanktionsregimen innefattar restriktiva åtgärder i form av reserestriktioner, frysning av tillgångar och vapenembargo.

Stockholm den 20 december 2023

Tobias Billström – –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.