Vindkraften och det kommunala vetot

Skriftlig fråga 2021/22:1075 av Camilla Brodin (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-02-11
Överlämnad
2022-02-13
Anmäld
2022-02-15
Sista svarsdatum
2022-02-23
Svarsdatum
2022-02-25
Besvarad
2022-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Det har gjorts en statlig utredning som har analyserat frågan om det kommunala vetot och vindkraften – En rättssäker vindkraftsprövning (SOU 2021:53).

Nu har det gått cirka ett halvår och ännu har inget lagförslag i frågan kommit. Utredningen har väckt många frågor och skapat osäkerhet i många kommuner. Det skulle därför vara värdefullt att få veta om vi kan utgå från att utredningen inte kommer att omvandlas till en proposition utan att den får stanna på departementet och bli arkiverad där.

Mot denna bakgrund vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Kan vi räkna med att regeringen inte kommer att lägga fram en proposition utifrån ovan nämnda utredning?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1075 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2022/00304 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021:22:1075 av Camilla Brodin (KD)
Vindkraften och det kommunala vetot

Camilla Brodin har frågat mig om det går att räkna med att regeringen inte kommer att lägga fram en proposition utifrån den statliga utredning som har analyserat frågan om det kommunala vetot och vindkraften – En rättssäker vindkraftsprövning (SOU 2021:53).

Riksdagen har antagit målet att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar år 2040. Vindkraftens utbyggnad är en central del av denna utveckling och för möjligheterna att nå målet. Det är därför nödvändigt att tillståndsprövningen präglas av effektivitet och förutsägbarhet.

Utredningen som av den anledningen fick i uppdrag att se över och föreslå en effektiv och rättssäker tillståndsprocess för vindkraft lämnade i juni sitt betänkande, En rättssäker vindkraftsprövning. Där föreslås bland annat att kommunerna fortsatt ska ha rätt att säga nej till vindkraft.

Betänkandet har remitterats och jag kan konstatera att det finns en utbredd förståelse bland remissinstanserna för att de nuvarande tillståndsprocesserna för vindkraftsetableringar behöver ses över, i syfte att få en mer förutsägbar och effektiv prövningsprocess. Berörda parter instämmer i utredningens bedömning att kommunerna fortsatt ska ha inflytande över mark- och vattenanvändningen i den egna kommunen. Jag ser också att huvuddelen av remissinstanserna är positiva till att en ny modell för kommunalt inflytande ersätter den befintliga och att kommunens besked ska lämnas tidigare i processen.

Regeringen har just beslutat om en lagrådsremiss med förslag till regeländringar vad gäller kommunal tillstyrkan till vindkraft och avser att lämna över en proposition till riksdagen inom kort.

Stockholm den 25 februari 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.