vindkraftens planeringsmål

Skriftlig fråga 2004/05:2048 av Ångström, Lars (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-20
Besvarad
2005-08-03
Svar anmält
2005-08-03
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 juli

Fråga 2004/05:2048

av Lars Ångström (mp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om vindkraftens planeringsmål

Vindkraften har en mycket stor potential. Regeringens planeringsmål är att vindkraften år 2015 ska stå för tio terawattimmar el. Arbetet med att utse områden av riksintresse för vindkraft, att tillsätta samordningspersoner för större vindkraftprojekt och att skapa snabbare tillståndsprocesser, syftar till att underlätta för planeringsmålets uppfyllande.

Hur mycket vindkraft vi får avgörs i regeringens kommande proposition om elcertifikatsystemet. En hög ambitionsnivå leder till mycket vindkraft, en lägre ambitionsnivå innebär att planeringsmålet inte kommer att uppnås.

Energimyndigheten anger i Översyn av elcertifikatsystemet, Delrapport etapp 2, att "den högsta rimliga potentialen" för ny förnybar elproduktion är en ökning med "ca 19 TWh till 2015 jämfört med 2002 års nivå".

Energimyndighetens scenario 2, "mellanscenariot", utgår från denna nivå, vilket enligt myndighetens bedömning leder till tio terawattimmar vindkraft 2015. Däremot anger myndigheten att främst havsbaserad vindkraft och småskalig biokraftvärme reduceras "om ambitionsnivå sätts lägre än 19 TWh" (s. 113 i Energimyndighetens rapport).

Jag vill fråga samhällsbyggnadsministern:

Avser ministern att i arbetet med elcertifikatsystemet skapa förutsättningar för att planeringsmålet om tio terawattimmar vindkraft år 2015 ska kunna uppnås?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2048 besvarad av

den 3 augusti

Svar på fråga 2004/05:2048 om vindkraftens planeringsmål

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Lars Ångström har frågat mig om jag avser att i arbetet med elcertifikatsystemet skapa förutsättningar för att planeringsmålet om tio terawattimmar vindkraft år 2015 ska kunna uppnås.

I propositionen Samverkan för en trygg, effektiv och miljövänlig energiförsörjning (prop. 2001/02:143) föreslog regeringen att ett nationellt planeringsmål för vindkraft skulle fastställas till en årlig produktionskapacitet på tio terawattimmar år 2015. Syftet med planeringsmålet var bland annat att synliggöra vindkraftsintresset i fysisk planering och vid tillståndsprövning. Planeringsmålet tydliggör vikten av planarbetet på centrala myndigheter, länsstyrelser och kommuner.

Riksdagen har fastställt målet om att användningen av el från förnybara energikällor ska öka med tio terawattimmar från 2002 års nivå till år 2010. Det främsta ekonomiska styrmedlet för att nå detta mål är elcertifikatsystemet som infördes den 1 maj 2003. Systemet innebär att de olika förnybara energikällorna inbördes får konkurrera med varandra så att den mest kostnadseffektiva elproduktionen tas i anspråk först. Elcertifikatsystemet har hittills fungerat väl. För att ytterligare förbättra förutsättningarna för systemets långsiktiga effektivitet, funktion och måluppfyllelse bör dock vissa förändringar göras. Ett förslag på sådana förändringar (Ds 2005:29) har nyligen skickats ut på remiss. Exempelvis föreslås en förlängning av systemet till år 2030 och ett nytt mål för användningen av el från förnybara energikällor om 15 terawattimmar till år 2016. Därutöver föreslås ändringar som möjliggör en internationell handel med elcertifikat.

Det nu gällande målet för användningen av el från förnybara energikällor och ett förlängt elcertifikatsystem med ett nytt mål kommer att kräva en omfattande utbyggnad av vindkraften. Hur stor utbyggnaden av vindkraften i Sverige slutligen kommer att bli bestäms av många olika faktorer, till exempel vindkraftverkens tekniska och ekonomiska utveckling, bioenergins ekonomiska förutsättningar, de planmässiga förutsättningarna och kommande proposition om utvecklingen av elcertifikatsystemet.

Regeringen arbetar med att skapa förbättrade ramvillkor för vindkraften utifrån det uppställda planeringsmålet. Lars Ångström tar upp några exempel på detta arbete. Kommande proposition om utvecklingen av elcertifikatsystemet kommer att beakta planeringsmålet för vindkraft och resultatet av det arbete som initierats till följd av detta. När ett nytt mål formuleras måste dock även hänsyn tas till andra faktorer, till exempel hur omfattande utbyggnad av den förnybara elproduktionen som på kort sikt är möjlig att genomföra och hur stora kostnader som kan läggas på elkonsumenterna som finansierar utbyggnaden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.