Till innehåll på sidan

Vindkraftens skadeverkningar på landsbygden

Skriftlig fråga 2021/22:1114 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-17
Överlämnad
2022-02-17
Anmäld
2022-02-18
Svarsdatum
2022-03-02
Sista svarsdatum
2022-03-02
Besvarad
2022-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Klyftan mellan stad och land är i dag en stor klassfråga. Ofta ser vi hur landsbygden och dess befolkning får betala priset för städernas idéer och ambitioner. Det gäller bland annat energiförsörjning, livsmedelsproduktion, infrastruktur och klimatsatsningar. Framför allt Norrland är särskilt utsatt på grund av de resurser som finns att nyttja och de långa avstånden till storstäderna, vilket innebär att resten av Sverige inte behöver påverkas av konsekvenserna.

Utbyggnaden av storskalig vindkraft innebär enorma konsekvenser för landsbygdens befolkning. Den medför en risk att värdet på tomter och marker som ligger i närheten av vindkraftsparker minskar drastiskt och kan därmed söndra en familjs ekonomi. Ofta är bostaden och tomten de största ekonomiska tillgångarna hos landsbygdens befolkning. När omgivningen ändras negativt i så stor utsträckning som vindkraftsparker medför, rasar ofta fastigheten i värde och gör den näst intill osäljbar. I förlängningen innebär det också att den lokala ortens invånarantal riskerar att minska och den regionala utvecklingen påverkas negativt.

Med tanke på ambitionerna med utbyggnad av storskalig vindkraft tycks regeringen inte vilja att hela Sverige ska leva.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Avser regeringen att fortsätta verka för utbyggnad av storskalig vindkraft på landsbygden?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1114 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)


Svar på fråga 2021/22:1114 av Cassandra Sundin (SD)
Vindkraftens skadeverkningar på landsbygden

Cassandra Sundin har frågat klimat- och miljöministern om regeringen avser att fortsätta verka för utbyggnad av storskalig vindkraft på landsbygden.

Ansvaret i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen arbetar för att Sverige ska ha en säker, konkurrenskraftig och hållbar energiförsörjning, men det är inte regeringen som avgör vilka kraftslag som elproducenter ska välja att investera i eller var investeringarna görs. Beslut om investeringar i nya elproduktionsanläggningar fattas av elmarknadens aktörer och vi kan konstatera att investeringsviljan i vindkraft på bland annat landsbygden just nu är stor.

En förutsättning för att en vindkraftsetablering ska komma till stånd är att en aktör har rätt att använda marken för att projektera för en vindkraftsetablering. Marken upplåts normalt på frivillig basis och inte tvångsvis. Aktören ansöker sedan om tillstånd enligt gällande lagstiftning.

Den lokala acceptansen är en mycket viktig fråga för regeringen och en del i den elektrifieringsstrategi som regeringen beslutade om den 3 februari i år. Strategin har tagits fram i bred samverkan med näringsliv, myndigheter och andra samhällsaktörer och visar inriktning i arbetet mot den omställning som behövs för såväl klimatet som för Sveriges konkurrenskraft. Strategin tar många gånger upp behovet av och nyttan med en ökad samverkan mellan olika aktörer och innehåller bland annat en åtgärd för att stärka incitament för kommuner vid etablering av vindkraft.

Stockholm den 25 februari 2022

Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.