Vindkraftsparker och havsplanering

Skriftlig fråga 2018/19:681 av Birger Lahti (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-05-20
Överlämnad
2019-05-21
Anmäld
2019-05-27
Svarsdatum
2019-05-29
Sista svarsdatum
2019-05-29
Besvarad
2019-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Försvarsmakten har i dag stora möjligheter att påverka utbyggnaden av förnybar energi genom att sätta stopp för nya vindkraftverk. Genom att hänvisa till totalförsvarets riksintresse har Försvarsmakten möjlighet att lägga in sitt veto mot viktig utbyggnad av förnybar energi. Trots att det finns en stor potential för havsbaserad vindkraft i Sverige har byggandet ännu inte tagit fart. I dag finns det sex havsbaserade vindkraftsparker. De är främst lokaliserade i södra delen av landet. En utbyggd havsbaserad vindkraft i södra Sverige skulle också minska belastningen på överföringskapaciteten från de norra till de södra delarna av landet.

I mars presenterades samrådsredogörelsen om havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet och konsekvensbedömningar för det av Havs- och vattenmyndigheten. I samrådsredogörelsen kan man läsa följande inspel från Energimyndigheten: Det är problematiskt att så många områden vägs bort i kombination med att det visat sig svårt att hitta tillräckligt stora ytor med motsvarande potential. Energimyndigheten anser att det krävs en samverkan mellan Försvarsmakten och Energimyndigheten kring att hitta samexistenslösningar för att både försvars- och vindintressen ska kunna tillgodoses. Enligt Energimyndighetens uppfattning skulle det vara lämpligt att det i Försvarsmaktens instruktion anges att även verka för 100 procent förnybar elproduktion.

Havs- och vattenmyndigheten skriver i sitt efterföljande granskningsförslag att målsättningen bör vara att identifiera fler områden som är lämpliga för havsbaserad vindkraft och att hinder som har lyfts fram för samexistens bland annat är osäkerhet om omfattning, sannolikhet och tidpunkt för vindkraftsetablering. Man menar också att utöver ökad elproduktion kan planeringsförutsättningar som underlättar framtida vindkraftparker i havet bland annat påverka reglerkraften samt ha betydelse för att minska överföringsbehovet av el från norra till södra Sverige.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta för samverkan som skapar möjligheter för fler vindkraftsparker i havsplaneringen?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:681 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/

01167/Nm

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:681 av Birger Lahti (V)
Vindkraftsparker och havsplanering

Birger Lahti har frågat energi- och digitaliseringsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att underlätta för samverkan som skapar möjligheter för fler vindkraftsparker i havsplaneringen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är många som ska samsas om havet. I havsplaneringen lyfts alla intressen i användningen fram och analyseras, för att resultera i en vägledning om vilket eller vilka ändamål som är mest lämplig i olika delar av havet. Det handlar om energiutvinning, rekreation, natur, sjöfart, försvar och flera andra. Havsplaneringen avväger mellan många olika intressen.

Sveriges havsplaner ska bidra till en långsiktigt hållbar utveckling genom att förena näringspolitiska, sociala och miljömål. Det är första gången statliga havsplaner tas fram. Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att ta fram förslag till havsplaner och har i den processen haft omfattande samråd med berörda intressenter där det framkommer att det i vissa fall finns olika intressen som står emot varandra. Förslagen lämnas till regeringen i december 2019 för beredning och beslut. En omsorgsfull beredning och samverkan är


viktig vid komplexa avvägningar. Jag kan inte föregå regeringens kommande ställningstagande gällande havsplanerna.

Stockholm den 29 maj 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.