Viseringar för studenter

Skriftlig fråga 2011/12:768 av Härstedt, Kent (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-09-13
Anmäld
2012-09-13
Besvarad
2012-09-19
Svar anmält
2012-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 september

Fråga

2011/12:768 Viseringar för studenter

av Kent Härstedt (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Utländska studenter, forskare och kvalificerad arbetskraft behöver tas till vara. På senare tid har byråkratiska hinder lyfts fram som ett stort problem för internationella talanger att etablera sig i Sverige. Inte minst gäller det länder där svenska ambassader saknas. Det handlar bland annat om viseringshinder och svårigheter att kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd.

Min fråga till utrikesministern är:

Vad avser utrikesministern att göra för att underlätta viseringar för studenter som vill studera i Sverige men bor i länder utan svensk ambassad?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:768 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 19 september

Svar på fråga

2011/12:768 Viseringar för studenter

Utrikesminister Carl Bildt

Kent Härstedt har frågat mig vad jag avser att göra för att underlätta viseringar för studenter som vill studera i Sverige men bor i länder utan svensk ambassad.

Regeringen anser att det är av stor vikt att underlätta för personer som vill besöka Sverige, till exempel för studier eller som forskare. För vistelsetid upp till tre månader krävs i vissa fall visering och det ska i sådana fall vara lätt att söka visering till Sverige. EU:s medlemsstater har genom den EU-förordning som reglerar viseringsverksamheten – Viseringskodexen – möjlighet att via så kallade representationsavtal bistå varandra på de orter där Sverige inte tar emot viseringsansökningar. Under de senaste två åren har vi därför utökat antalet överenskommelser till i dagsläget 93 stycken. Vi har som mål att ytterligare utöka antalet orter framöver, för att än bättre täcka upp i länder där vi inte har egen verksamhet.

Studenter som ska stanna här i Sverige längre tid än tre månader behöver ett uppehållstillstånd. Sedan något år kan alla studenter världen över söka detta via internet direkt till Migrationsverket. Viseringsfria studenter kan efter att de beviljats uppehållstillstånd resa in i Sverige och få sitt uppehållstillståndskort här utan att i något skede ha behövt uppsöka en svensk utlandsmyndighet.

Viseringspliktiga studenter behöver däremot uppsöka en svensk utlandsmyndighet för att där bland annat låta sig fotograferas och lämna fingeravtryck för utfärdande av uppehållstillståndskort före inresan. Denna striktare kontroll jämfört med tidigare följer av krav i gällande EU-förordning. En del studenter får därför ta sig till ett närliggande land med en svensk ambassad för att lämna nödvändiga uppgifter.

Uppehållstillstånd är till skillnad från Schengenviseringar rent nationella ärenden, och därför är motsvarande representation som gäller för viseringsärenden inte möjlig.

Ett glädjande faktum är att allt fler länder världen över blir viseringsfria. Genom de möjligheter som internet medför kan allt fler studenter, forskare och arbetstagare snabbt få sina uppehållstillstånd utan att behöva uppsöka svenska utlandsmyndigheter över huvud taget.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.