Vittnesmål där barn tvingas närvara

Skriftlig fråga 2013/14:416 av Lundgren, Elin (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2014-02-17
Besvarad
2014-02-24
Svar anmält
2014-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 februari

Fråga

2013/14:416 Vittnesmål där barn tvingas närvara

av Elin Lundgren (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Den senaste tiden har uppmärksammats fall där poliser tvingats inställa sig till vittnesmål, trots att de inte haft annat val än att ta med sina barn. Det kan röra sig om poliser som till exempel varit föräldralediga eller tvingats vara hemma för vård av sjukt barn.

Situationen kan förstås upplevas som mycket olustig, då poliser tvingas exponera sina barn i ett läge där de snarast vill göra allt för att hålla barnen utanför.

Tiderna förändras, och det skulle gå att hitta andra lösningar än att barnet tvingas att tas med in i rättssalen.

Det borde finnas ett intresse hos domstolarna att hitta ett mer modernt arbetssätt, som tar barnperspektivet i beaktande.

Jag undrar nu:

Hur ser justitieministern på den här typen av situationer och möjligheten att förbättra dessa?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:416 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 24 februari

Svar på fråga

2013/14:416 Vittnesmål där barn tvingas närvara

Justitieminister Beatrice Ask

Elin Lundgren har frågat mig hur jag ser på att det förekommit att poliser känt sig tvungna att vittna med sina barn närvarande i rättssalen och vilka möjligheter det finns att förbättra detta.

Bakgrunden till frågan är medierapportering om ett mål vid en tingsrätt där en polisman meddelat att han inte kunde inställa sig i domstolen på grund av vård av sjukt barn, något som domstolen inte godtog som giltig ursäkt.

Som justitieminister kan jag inte uttala mig i enskilda ärenden. Jag vill dock understryka vikten av att vittnen inställer sig till förhör i domstol. Detta är avgörande för rättssäkerheten och för att våra domstolar ska kunna fungera på ett effektivt sätt. Samtidigt kan det finnas situationer där det inte rimligen kan krävas att vittnet inställer sig till den utsatta huvudförhandlingen. Det finns för sådana fall regler om så kallat laga förfall, vilka medger att vittnet uteblir utan att detta leder till någon sanktion. Det kan också finnas en möjlighet för vittnet att avlägga vittnesmål utan att inställa sig vid domstolen, till exempel genom ett telefonförhör.

Det är domstolen som utifrån omständigheterna i det enskilda fallet avgör om vittnets inställelse i domstol är nödvändig. Oavsett vad domstolen beslutar är det viktigt att vittnet bemöts på ett bra sätt och att domstolen motiverar sitt beslut.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.