Vräkning av barnfamiljer

Skriftlig fråga 2005/06:285 av Lindgren, Ulrik (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-01
Anmäld
2005-11-07
Besvarad
2005-11-09
Svar anmält
2005-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 november

Fråga 2005/06:285 av Ulrik Lindgren (kd) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Vräkning av barnfamiljer

Den 28 oktober presenterade Socialdepartementet en utredning om vräkning och hemlöshet bland barnfamiljer (SOU 2005:88). Många barn tvingas lämna sitt hem och flytta runt, ibland i åratal, mellan olika tillfälliga bostäder. I dag saknas statistik över antalet barn som berörs av vräkning, både hos socialtjänsten och hos kronofogdemyndigheten, men utredningen uppskattar att minst 1 000 barn vräktes under 2004.

Den vanligaste orsaken till att barnfamiljer vräks är hyresskulder. För majoriteten av barnfamiljerna understeg skulden 20 000 kr, vilket är mindre än vad en genomsnittlig vräkning kostar. Två tredjedelar av de vräkta hushållen med barn var ensamstående föräldrar och två tredjedelar av dessa var kvinnor. Barnen var ofta små; i drygt hälften av fallen fanns ett yngsta barn i förskoleåldern, det vill säga upp till och med sex år.

Resultaten i studien visade att två tredjedelar av de vräkta barnfamiljerna uppgav att de efter vräkningen hade svårigheter att klara löpande utgifter för mat, hyra och räkningar. Den ofrivilliga flytten, som i sig torde vara traumatisk för de flesta barn, ledde ofta till byte av skola och därmed kamratkrets.

Barnets bästa ska enligt lag prioriteras i allt socialt arbete men utredningen konstaterar att kommunens bostadspolitiska instrument används för lite och att det saknas en social bostadspolitik. Brister finns även hos socialtjänsten som agerar för lite eller för sent när en barnfamilj riskerar att vräkas.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att förhindra att barnfamiljer vräks från sina hem?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:285 besvarad av

den 9 november

Svar på fråga 2005/06:285 om vräkning av barnfamiljer

Statsrådet Morgan Johansson

Ulrik Lindgren har frågat mig vad jag avser att göra för att förhindra att barnfamiljer vräks från sina hem.

Att barnfamiljer drabbas av vräkning måste i så stor utsträckning som möjligt undvikas. Därför måste socialtjänstens bostadssociala arbete fungera. Särskilt viktigt är att socialtjänsten anlägger ett barnperspektiv i sina biståndsbedömningar. Därför tillkallade regeringen år 2004 en särskild utredare som lämnade sitt betänkande Vräkning och hemlöshet @ drabbar också barn (SOU 2005:88) till mig den 28 oktober.

Utredaren konstaterade bland annat att gällande bestämmelser i socialtjänstlagen bör räcka för att trygga barns rätt till bostad. Utredaren lämnade förslag till hur det bostadssociala arbetet i kommunerna kan förbättras och utvecklas. Det kan ske bland annat genom att socialtjänstförordningen kompletteras med en bestämmelse om att socialnämnden omgående ska utse en handläggare när ett meddelande från hyresvärden inkommer om att ett hyresavtal har sagts upp. Utredaren vill också ha en särskild bestämmelse om samverkan mellan socialtjänst, hyresvärd och kronofogdemyndighet för att förebygga och motverka att barnfamiljer vräks. Därutöver föreslås att Socialstyrelsen får i uppdrag att ge ut en handbok för arbetet att motverka vräkning bland barnfamiljer. Inom ramen för de medel som regeringen avsatt till utvecklingsarbete mot hemlöshet ska kommunernas vräkningsförebyggande arbete stödjas.

Vidare konstaterade utredaren att socialtjänsten inte ensam har verktygen att lösa problemen för barnfamiljer som blir vräkta. Han menade att de bostadspolitiska instrument som kommunerna förfogar över kan förbättras. Inom Regeringskansliet har en arbetsgrupp tillsatts (dnr M2005/3129/Bo) med uppdrag att lämna förslag till hur kommunernas bostadsförsörjningsansvar och förmedling av bostäder kan förbättras. Arbetsgruppen kommer att redovisa sitt uppdrag senare i höst.

Betänkandet bereds nu inom Regeringskansliet och jag avvaktar den pågående beredningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.