Vräkning av barnfamiljer

Skriftlig fråga 2011/12:417 av Hagberg, Christin (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-02-23
Anmäld
2012-02-23
Besvarad
2012-02-29
Svar anmält
2012-02-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 februari

Fråga

2011/12:417 Vräkning av barnfamiljer

av Christin Hagberg (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

I en promemoria från Barnombudsmannen (BO) och kronofogden (KFM) kan man läsa att antalet barnfamiljer som blir vräkta från sin bostad har ökat under år 2011. I jämförelse med år 2010 är det en ungefärlig ökning med 9 procent.

I promemorian redovisas det arbete som BO och KFM har haft tillsammans med ett antal kommuner för att minska dessa familjers utsatthet.

Det finns också rekommendationer till kommunerna hur de kan arbeta för att förebygga och förhindra att vräkningar sker.

BO och KFM rekommenderar också att lagändringar sker som ställer krav på kommunerna att de arbetar förebyggande för att förhindra vräkningar.

Min fråga till statsrådet är:

Är statsrådet beredd att arbeta för att en sådan lagändring sker?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:417 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 29 februari

Svar på fråga

2011/12:417 Vräkning av barnfamiljer

Statsrådet Maria Larsson

Christin Hagberg har frågat mig om jag är beredd att arbeta för att en lagändring sker när det gäller att arbeta förebyggande för att förhindra vräkningar av barnfamiljer.

Kunskapen om hur många barnfamiljer som drabbas av vräkning är relativt ny. Det var den nuvarande regeringen som gav Kronofogdemyndigheten i uppgift att särredovisa detta och de första uppgifterna fick vi år 2008. Mellan 2008 och 2009 minskade antalet barnfamiljer som drabbats av vräkning, från 716 till 618 barn. Därefter visar statistiken att antalet ökat igen. År 2010 var antalet barn som drabbats av vräkning 632 och 2011 var motsvarande 663.

Statistiken från Kronofogdemyndigheten är svårtolkad. Regeringen har därför gett Kronofogdemyndigheten i uppdrag att utveckla statistiken. Dock kan vi konstatera från statistiken att det i långt ifrån alla kommuner finns barnfamiljer som vräks. Det är stor variation mellan kommunerna. I 2011 års statistik framkommer att i 140 av landets kommuner vräks över huvud taget inga barnfamiljer. Med detta resultat finns det anledning att anta att arbetssätten varierar i kommunerna. Ett led i regeringens strategi mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden har varit att utveckla kunskap och bra arbetssätt att arbeta med till exempel vräkningsförebyggande arbete. Socialstyrelsen har därför i samarbete med Kronofogdemyndigheten tagit fram ett vägledande material riktat till kommunerna och andra berörda aktörer. Ett vräkningsförebyggande arbete har betydelse för hur väl kommunerna lyckas i sin strävan att minska antalet vräkningar. Därför har regeringen i januari tillsatt en nationell samordnare med uppgift att stödja och stimulera kommunerna till att formulera regionalt anpassade strategier för att minska antalet barnfamiljer som riskerar att vräkas. Jag hoppas att detta intensifierade arbete ska ge resultat och att fler kommuner väljer att arbeta förebyggande och långsiktigt.

Jag är enig med Barnombudsmannen och Kronofogdemyndigheten om att ett förebyggande arbete är centralt och att kommunerna bör intensifiera sitt vräkningsförebyggande arbete. Huruvida en vräkningsbestämmelse bör föras in i socialtjänstlagen eller ej är inte den mest centrala frågan i dagsläget utan hur väl kommunerna lyckas i sin strävan att utveckla en långsiktigt hållbar struktur för att minska antalet barn som drabbas av vräkning och bättre förebygga hemlöshet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.