Till innehåll på sidan

yrkesförbud och äldre privatpraktiserande läkare

Skriftlig fråga 2001/02:451 av Adolfsson, Berit (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-19
Besvarad
2002-01-09
Anmäld
2002-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga 2001/02:451

av Berit Adolfsson (m) till socialminister Lars Engqvist om yrkesförbud och äldre privatpraktiserande läkare

I dag förvägras vårdens ofta mest erfarna och kompetenta företrädare att utöva sitt yrke. Privatpraktiserande läkare som uppnått pensionsåldern har genom regeringens och riksdagen försorg belagts med ett näringsförbud. Detta är åldersdiskriminering.

Resultatet har blivit att vi i Sverige har en stor läkarbrist. Redan nu kan man se resultatet av att man inte tillvaratar äldre privatpraktiserande läkares gedigna erfarenheter, höga specialistkompetens och tillgänglighet. Patienterna får vänta, staten förlorar intäkter och oerhörda kostnader läggs ner för om möjligt fylla luckorna med utländska ersättare.

Dessa läkare rekryteras från övriga Europa och landstingen lägger ned stora kostnader på språkundervisning och annan anpassning till svensk sjukvård för dessa läkare.

Den offentliga sektorns vårdgivare har stora problem med ökande köer till sjukvården bl.a. beroende på läkarbristen. Vilket är tragiskt för de patienter som tvingas leva med sjukdomar och besvär i onödan.

När avser ministern upphäva yrkesförbudet för äldre privatpraktiserande läkare?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:451 besvarad av

den 9 januari

Svar på fråga 2001/02:451 om yrkesförbud och äldre privatpraktiserande läkare

Socialminister Lars Engqvist

Berit Adolfsson har frågat mig när jag avser att upphäva yrkesförbudet för äldre privatpraktiserande läkare.

Det är inte så, som frågeställaren anför, att privatpraktiserande läkare beläggs med "näringsförbud" när de uppnått pensionsåldern.

Möjlighet till ersättning från det offentliga har privatpraktiserande läkare som har ingått ett vårdavtal eller ett samverkansavtal med landstinget. En läkare som har ingått ett vårdavtal får ersättning från landstinget på de villkor och grunder som landstinget och vårdgivaren kommit överens om. Det står landstingen fritt att teckna vårdavtal med läkare som är över 67 år. Någon övre åldersgräns finns inte i lagstiftningen. De flesta besöken hos privatpraktiserande läkare sker hos läkare med vårdavtal.

Beträffande läkare som har samverkansavtal utgår ersättning enligt en särskild nationell taxa. Ersättning kan lämnas till läkare fram till det att de har fyllt 67 år. Landstingen kan dock medge undantag från denna åldersgräns. Regeringen tillsatte i december 2001 en utredare som har till uppgift att utreda åldersgränsen och konsekvenserna av ett avskaffande.

För läkare som är privatpraktiserande, men som inte får ersättning från det offentliga, finns ingen åldersgräns.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.