Till innehåll på sidan

Ytterligare medel för ledarskapsutbildning

Skriftlig fråga 2020/21:2222 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-17
Överlämnad
2021-03-17
Anmäld
2021-03-18
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I och med den förändrade och skärpta lagstiftningen, lagen om skydd mot olyckor (LSO), som riksdagen beslutade om 2020 ställs högre krav på en effektivare räddningstjänst. I och med lagskärpningen men nu också en generationsväxling och stora behov vid räddningstjänster i hela landet behöver räddningstjänsterna få komma igång med att utbilda sin personal utifrån projektet Ett enhetligt ledningssystem (ELS). Om inte den viktiga del som rör utbildade chefer blir verklighet finns det risk för att intentionen i lagstiftningen inte blir uppfylld.

Enligt en källa från det senaste räddningstjänstrådet skulle de som deltog själva skatta olika andra förslag på hur den avgörande ledningsutbildningen skulle kunna finansieras i stället för via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). De ombads också att välja mellan att den obligatoriska ledningsutbildningen skulle avgiftsfinansieras (av kommunerna), att platserna på grundutbildningen för räddningstjänstpersonal i beredskap (Grib) skulle minskas eller att utbildningen i skydd mot olyckor (SMO) skulle göras kortare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att tillföra några ytterligare medel för ledningsutbildning eller förväntas MSB göra detta inom ram, och kan detta kan vara den underliggande faktorn till agerandet på Räddningstjänstrådet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2222 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2020/21:2222 av Alexandra Anstrell (M)
Ytterligare medel för ledarskapsutbildning

Alexandra Anstrell har frågat mig om jag avser att tillföra några ytterligare medel för ledningsutbildning eller om MSB förväntas göra detta inom ram, och om detta kan vara den underliggande faktorn bakom myndighetens agerande i Räddningstjänstrådet.

Det är av stor betydelse att de kommunala räddningstjänsterna har god förmåga att genomföra effektiva och säkra räddningsinsatser vid bränder och andra olyckor. En viktig förutsättning för detta är att kommunal räddningstjänstpersonal har god kompetens.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har en central uppgift att bedriva grund- och vidareutbildningar inom räddningstjänstområdet. Utbildningarna syftar till att säkerställa en likvärdig och grundläggande kompetens hos kommunal räddningstjänstpersonal i hela landet. Utbildning i räddningsledning är en viktig vidareutbildning för att de kommunala räddningstjänsterna ska kunna leda räddningsinsatser på ett säkert och effektivt sätt.

För att möta kommunernas behov inom räddningstjänstområdet har MSB 2018 permanent tillförts 34 miljoner kronor för räddningstjänst och befolkningsskydd och 2019 permanent tillförts ytterligare 36 miljoner kronor för utbildning inom räddningstjänstområdet. Av dessa medel har MSB fördelat merparten till utbildning inom räddningstjänstområdet. MSB har därigenom således kunnat öka antalet utbildningsplatser för grund- och vidareutbildningar inom räddningstjänstområdet.

Enligt lagen om skydd mot olyckor ska kommunerna senast den 1 januari 2022 ha tillgång till en ständig funktion för övergripande ledning av räddningstjänsten. MSB bedömer att nuvarande utbildningar i räddningsledning behöver anpassas för att möta de nya kraven inom området. MSB arbetar därför för närvarande med att utforma nya föreskrifter för övergripande räddningsledning och en ny utbildning inom området.

Jag kan inte föregå de överväganden som behöver göras inför den kommande budgetpropositionen. Regeringen kommer även i fortsättningen att noga följa utvecklingen på området för att säkerställa att kommunerna ges goda förutsättningar för säkra och effektiva räddningsinsatser.

Stockholm den 24 mars 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.