Yttrandefriheten för kommunalt anställda

Skriftlig fråga 2005/06:360 av Fremling, Lennart (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-15
Anmäld
2005-11-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-11-30
Svar anmält
2005-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 november

Fråga 2005/06:360 av Lennart Fremling (fp) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Yttrandefriheten för kommunalt anställda

Statligt och kommunalt anställda ska fritt kunna medverka i debatten om hur våra skattemedel används. En dom i Borås tingsrätt nyligen pekar på att kommunalt anställda inte har samma skydd mot repressalier från sina chefer som statligt anställda har. Detta torde inte ha varit lagstiftarens avsikt och en lagändring bör därför övervägas.

Jag vill därför ställa följande fråga till justitieminister Thomas Bodström:

Vad avser justitieministern att göra för att kommunalt anställda ska få lika stora möjligheter som statligt anställda att fritt diskutera hur skattemedel används?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:360 besvarad av

den 30 november

Svar på fråga 2005/06:360 om yttrandefriheten för kommunalt anställda

Justitieminister Thomas Bodström

Lennart Fremling har frågat mig vad jag avser att göra för att kommunalt anställda ska få lika stora möjligheter som statligt anställda att fritt diskutera hur skattemedel används. Bakgrunden till frågan är att Borås tingsrätt i en dom nyligen har friat en kommunal förvaltningschef i ett mål rörande tjänstefel. Förvaltningschefen hade tilldelat en anställd en varning med anledning av dennes medverkan i ett tv-program.

Justitiekanslern har i ett beslut att inte överklaga domen konstaterat att utgången är en effekt av att de arbetsrättsliga förhållandena för kommunalt anställda numera regleras genom kollektivavtal och inte genom offentligrättsliga regler. Ett beslut om disciplinpåföljd utgör då inte myndighetsutövning, vilket är en förutsättning för straffrättsligt ansvar för tjänstefel.

Det inträffade visar att den arbetsrättsliga utvecklingen har lett till att det kan saknas möjlighet till straffrättsliga sanktioner mot kommunala företrädare som bryter mot det så kallade repressalieförbudet. Det är oerhört viktigt med ett starkt skydd för offentliganställdas yttrandefrihet. Min uppfattning är att de kommunala förvaltningarna normalt följer grundlagsregleringen och att den tillsyn som JO och JK utövar har en klart preventiv effekt. Även om sådana överträdelser alltså inte är vanliga är det av principiella skäl viktigt att återställa skyddet för meddelarfriheten. De uppdagade bristerna bör tas på största allvar. Jag avser därför att se till att regleringen ses över.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.