Till innehåll på sidan

Allmänhetens förtroende för public service

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2795 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:2795 av Boriana Åberg (M)
Allmänhetens förtroende för public service

Boriana Åberg har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att stärka allmänhetens förtroende för public service.

Att public service-företagen har ett högt förtroende hos allmänheten är avgörande för att de ska kunna uppfylla sina uppdrag i allmänhetens tjänst. Förtroendet för samhällets institutioner mäts årligen av bl.a. Medieakademin. Sedan lång tid tillbaka har Sveriges Radio AB (SR) och Sveriges Television AB (SVT) högst förtroende av alla svenska medieföretag. Båda företagen återfinns även på listan över de tio företag och institutioner som har högst förtroende i Sverige och förtroendet har ökat det senaste året.

Som kultur- och demokratiminister är en av mina viktigaste uppgifter att värna mediernas – i synnerhet public services – oberoende. Public service-företagens oberoende och publicistiska integritet är av avgörande betydelse för allmänhetens förtroende. Företagen själva ansvarar för hur de organiserar sin verksamhet.

För att allmänheten ska kunna känna förtroende för public service behöver det finnas en granskning av att företagen följer de villkor som gäller för sändningarna. Den som anser att något av public service-företagen i sina sändningar har brutit mot de villkor som gäller för verksamheten kan därför anmäla det till granskningsnämnden för radio och tv vid Myndigheten för press, radio och tv. Nämnden prövar i efterhand om innehållet i radio- och tv-program följer de regler som finns för sändningarna. Ordningen bidrar till att företagens oberoende upprätthålls samtidigt som det är möjligt att pröva att verksamheten lever upp till de villkor som beslutats av riksdag och regering. Att granskningsverksamheten fungerar bra och uppfyller sitt syfte bekräftades bl.a. i december 2020 i Riksrevisionens rapport För förtroendets skull – granskningsnämndens granskning av public service (RiR 2020:26).

Public service-företagens nuvarande sändningstillstånd har beslutats av regeringen i enlighet med den inriktning som fastställts av riksdagen och gäller för perioden 2020–2025. Jag avser inte att vidta några ytterligare åtgärder i detta avseende.

Stockholm den 19 maj 2021

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2020/21:2795 av Boriana Åberg (M) (Besvarad 2021-05-10)

Fråga 2020/21:2795 Allmänhetens förtroende för public service

av Boriana Åberg (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Nyligen avslöjade sajten Doku att en profilerad grävreporter på Sveriges Radio hade inlett en relation med en känd islamist, klassad som ett hot mot rikets säkerhet, vars fall reportern tidigare hade granskat. Relationen blev känd för ledningen för Sveriges Radio, men man valde att inte ta bort dessa reportage eftersom de bedömdes vara trovärdiga och relevanta.

Alldeles uppenbart måste detta agerande anses underminera förtroendet för public service. Varje år kostar public service nästan 8 miljarder kronor per år för skattebetalarna.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att stärka allmänhetens förtroende för public service?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.