Till innehåll på sidan

Anmälningspliktens omfattning

Svar på skriftlig fråga 2022/23:953 besvarad av Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2023/01955 Justitiedepartementet Migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:953 av Niels Paarup-Petersen (C)
Anmälningspliktens omfattning

Niels Paarup-Petersen har frågat mig om utredarens förslag enbart ska gälla offentliga aktörer eller även fristående.

Som jag redogjorde för i svar på skriftlig fråga 2022/23:950 (Lärare och anmälningsplikt) beslutade regeringen den 30 augusti 2023 om tilläggsdirektiv till den pågående utredningen om stärkt återvändandeverksamhet. Utredaren ska bl.a. lämna förslag på en reglering som innebär ett utökat informationsutbyte mellan myndigheter i syfte att stärka arbetet med verkställighet och försvåra möjligheterna att leva i landet utan tillstånd. Offentliga aktörer behöver gemensamt arbeta för att genomföra återvändandepolitiken i praktiken. För att regleringen ska vara rättssäker och inte leda till orimliga effekter för enskilda kan vissa situationer behöva undantas från informationsplikten. Det ingår i utredarens uppdrag att bedöma vilka situationer som ska inkluderas och vilka som eventuellt ska undantas. Jag vill inte föregripa resultatet av utredningen.

Stockholm den 13 september 2023

Maria Malmer Stenergard

Skriftlig fråga 2022/23:953 av Niels Paarup-Petersen (C) (Besvarad 2023-09-01)

Fråga 2022/23:953 Anmälningspliktens omfattning

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

I tilläggsdirektiv till Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet (Ju 2022:12) har regeringen tagit bort det undantag för bland annat utbildning som fanns i de ursprungliga direktiven, och det förefaller därför oklart om personal inom utbildning kommer inkluderas. 

Det framkommer också av tilläggsdirektiven att målet med ett utökat informationsutbyte är att åstadkomma ”en ändamålsenlig samverkan mellan berörda myndigheter och kommuner” (s. 15). 

Utbildningssektorn, men också andra sektorer, har både kommunala och fristående aktörer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Maria Malmer Stenergard:

 

Ska utredarens förslag enbart gälla offentliga aktörer eller även fristående?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.