Till innehåll på sidan

Arbetsgivarkrav på rätt åsikter hos de anställda

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3021 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:3021 Arbetsgivarkrav på rätt åsikter hos de anställda av Staffan Eklöf (SD)


Staffan Eklöf har frågat mig om jag tänker ta initiativ till att undersöka var gränsen för rätten till avvikande åsikter för anställda går i dag och till att öka anställdas rätt till åsiktsfrihet och rätt att inte straffas för fel åsikter.

Enligt regeringsformen är var och en i förhållande till det allmänna tillförsäkrad yttrandefrihet. Den definieras som en frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor. Denna rätt till yttrandefrihet kan begränsas i lag enbart under vissa särskilda förutsättningar. Yttrandefriheten omfattar alla enskilda, dvs. även anställda. För de offentligt anställda är skyddet för yttrandefriheten mer långtgående eftersom arbetsgivaren är en del av det allmänna.

Vid en anställning medföljer en lojalitetsplikt. Grunden i lojalitetsplikten är att arbetstagaren inte får agera på ett sätt som är ägnat att skada arbetsgivaren. Samtidigt kan en offentlig arbetsgivare i regel inte ingripa mot en anställd för att denne har utnyttjat sin yttrandefrihet. En uppsägning från arbetsgivarens sida ska, oavsett om det är fråga om en privat eller offentlig arbetsgivare, enligt lagen (1982:80) om anställningsskydd vara sakligt grundad. Det är domstol som ytterst prövar om en uppsägning är sakligt grundad eller ej. Det finns redan en relativt omfattande praxis på området.

Jag har för närvarande inte för avsikt att ta några ytterligare initiativ i frågan.

Stockholm den 9 juni 2021

Eva Nordmark

Skriftlig fråga 2020/21:3021 av Staffan Eklöf (SD) (Besvarad 2021-05-28)

Fråga 2020/21:3021 Arbetsgivarkrav på rätt åsikter hos de anställda

av Staffan Eklöf (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Stefan Cronlund hade en visstidsanställning på ABF:s fritidsgård i Ockelbo. När han i en intervju i Expressen svarade att han röstar på Sverigedemokraterna och berättade varför blev han omgående av med sin anställning på ABF. ABF centralt stöder avskedandet. Det har givit upphov till en diskussion om arbetsgivares och arbetstagares rättigheter.

Var går egentligen gränsen för vad arbetsgivaren kan kräva av sina anställda? Jag anser att diskussionen så här långt inte tillräckligt tydligt har berört distinktionen mellan handling och åsikt.

Vad man som anställd kan göra i en tjänst kan styras i anställningskontrakt. Det är naturligt att en arbetsgivare kan ha långtgående krav på hur de anställda agerar på arbetstid som motprestation för lönen. Ett mellanläge intar handlingar utanför arbetstid. Jag anser att det är problematiskt om arbetsgivaren ställer krav på vad dennes anställda får göra på fritiden, i alla fall om handlingarna är lagliga. Ännu mer tveksamt är det om arbetsgivaren vill styra vad de anställda röstar på och deras åsikter, oavsett om det kallas åsikter eller värderingar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark följande:

 

Tänker ministern ta något initiativ till att undersöka var gränsen för rätten till avvikande åsikter för anställda går i dag och till att öka anställdas rätt till åsiktsfrihet och rätt att inte straffas för fel åsikter?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.