Till innehåll på sidan

Arbetsmiljön i skogen

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3546 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
A2021/01656/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3546 av Lars Beckman (M) Arbetsmiljön i skogen

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att en trygg och säker arbetsmiljö kan skapas för den som arbetar i de gröna näringarna och som där riskerar att möta rovdjur i sitt arbete.

Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön. Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska bedrivas på alla arbetsplatser som en ständigt pågående process där de centrala aktiviteterna utgörs av att undersöka arbetsmiljön, bedöma risker, vidta åtgärder och sedan följa upp att åtgärderna har haft effekt. Det arbetsmiljöregelverk som behövs finns på plats.

Både människa och rovdjur ska kunna leva i Sverige. Därför är det viktigt att vi gör vad vi kan på alla plan för att det ska fungera så bra som möjligt. Vi måste ha en politik som värnar både människan och djuret.

Det övergripande målet för rovdjurspolitiken är att björn och andra stora rovdjur ska ha gynnsam bevarandestatus samtidigt som tamdjurhållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn ska tas.

Regeringens arbetsmiljöstrategi innehåller en nollvision mot dödsolyckor. Ingen ska riskera liv eller hälsa på grund av jobbet. Alla har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö. Att bekämpa dödsolyckor i arbetet är en viktig prioritering för regeringen. Förutom byggverksamhet som är värst drabbad av allvarliga tillbud är skogs- och jordbruk, tillverkning samt transport och magasinering särskilt riskutsatta branscher. Genom förebyggande åtgärder, forskning och tillämpning av ny kunskap har antalet arbetsrelaterade dödsolyckor minskat kraftigt de senaste 30 åren. Arbetet mot dödsolyckor i arbetslivet ska fortsätta med berörda myndigheter, representanter för arbetsmarknadens parter och andra organisationer i de branscher som är värst drabbade av dödsolyckor.

Stockholm den 8 september 2021

Eva Nordmark

Skriftlig fråga 2020/21:3546 av Lars Beckman (M) (Besvarad 2021-08-31)

Fråga 2020/21:3546 Arbetsmiljön i skogen

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Närvaron av björn på arbetsplatsen beskrivs som ett arbetsmiljöproblem som gör sig påmint varje barmarkssäsong, rapporterar SVT Gävleborg i ett inslag. Det är sällan björnmöten leder till fysiska skador. Under de senaste årtiondena finns det bara tre dokumenterade björnattacker mot skogsarbetare i Sverige. Däremot innebär björnarnas närvaro på arbetsplatsen en psykisk påfrestning, berättar företrädare för skogsbolaget Sveaskog.

”Björnmöten ökar i takt med den ökande björntillgången”, säger jakt- och klövviltansvarig i SVT Gävleborgs inslag. Enligt en färsk enkätstudie vid Linnéuniversitet av ensamarbetande inom skogsnäringen har sex av tio mött björn i arbetet. En lika stor andel har känt sig illa till mods på grund av björnnärvaron.

”Konsekvensen blir att vissa väljer att inte jobba i fält”, säger företrädare för bolaget vidare i inslaget.

Gävleborg är ett av Sveriges mest rovdjurstäta län, och rovdjuren har en stor påverkan på lantbrukare, skogsägare och personer som arbetar i skog och mark. Det är ett arbetsgivaransvar att säkerställa en god arbetsmiljö, men arbetsgivaren äger inte lösningen på att säkerställa en trygg och säker mark för sina medarbetare när det finns så mycket björn och varg i skogen.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta så att en trygg och säker arbetsmiljö kan skapas för den som arbetar i de gröna näringarna och som där riskerar att möta rovdjur i sitt arbete?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.