Till innehåll på sidan

Armlängds avstånd och normbrytande personers rättigheter

Svar på skriftlig fråga 2022/23:167 besvarad av Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ku2022/ 01839 Kulturdepartementet Kulturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:167 av Kristoffer Lindberg (S)
om armlängds avstånd och normbrytande personers rättigheter

Kristoffer Lindberg har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar att vidta inom mitt ansvarsområde för att säkra hbtqi-plus-personers rättigheter vid kulturutövning och i samhället, samt för att förhindra diskriminering av människor som bryter traditionella normer.

Hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter är en mycket angelägen fråga för regeringen. I Sverige ska alla ha rätt att vara den man är, och älska vem man vill.

När det gäller kulturutövning är principen om en armlängds avstånd central för regeringen, det framgår av både regeringsförklaringen och Tidöavtalet. För regeringen är det därför självklart att politiker inte ska styra innehållet i kulturen utifrån till exempel ideologiska intressen.

De nationella kulturpolitiska målen, som beslutats av riksdagen, styr den statliga kulturpolitiken. Regeringens inställning är att hålla armlängds avstånd till kulturutövning, inklusive den som sker på regional eller lokal nivå. När målen antogs angavs dock att de ska kunna tjäna som inspiration och vägledning för politiken i kommuner och regioner. Dessa mål framhåller allas lika möjlighet att delta i kulturlivet. Statens kulturråd är en av de strategiska myndigheter som på hbtqi-området utsetts för att utgöra en samlande kraft för ökad kunskap och likvärdigt bemötande och har enligt sin instruktion i uppgift att inom sitt verksamhetsområde främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Jämte kulturpolitiken, så gäller i Sverige diskrimineringslagen (2008:567) som har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Diskrimineringsombudsmannen har tillsyn över att lagen följs.

Stockholm den 21 december 2022

Parisa Liljestrand

Skriftlig fråga 2022/23:167 av Kristoffer Lindberg (S) (Besvarad 2022-12-14)

Fråga 2022/23:167 Armlängds avstånd och normbrytande personers rättigheter

av Kristoffer Lindberg (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Tisdag den 13 december skulle regionfullmäktige i Gävleborg sammanträda på Bollnäs folkhögskola. Musiklinjen vid skolan hade enligt uppgift fått förfrågan om att arrangera sitt traditionsenliga luciafirande för de folkvalda politikerna. Strax före framträdandet fick eleverna besked om att den nyvalde sverigedemokratiska ordföranden i regionfullmäktige beslutat stoppat årets luciafirande, och eleverna släpptes inte in i fullmäktigesalen.

Enligt rapporteringen uppges anledningen ha varit att luciatåget enligt Sverigedemokraterna inte uppfyllde kraven på hur ett luciatåg bör vara, då den framlottade lucian bröt mot den traditionella könsnormen. Detta har rapporterats om i både lokala och nationella medier. Enligt Sverigedemokraterna innebar detta inte ett traditionellt firande då eleven med luciakronan inte identifierade sig som kvinna.

Vid mina kontakter med folkhögskolan bekräftas detta, och både elever och lärare upplever obehag av denna markering och tydliga ställningstagande mot människor som bryter traditionella normer.

Att folkvalda gör skillnad på människor utifrån kön, ålder, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, könsöverskridande identitet eller uttryck, religion eller annan trosuppfattning eller funktionsnedsättning är allvarligt och på flera plan motsatsen till det demokratiska, fria och öppna samhället. Att ledande politiker tar sig friheten att detaljstyra ett luciaframträdande och värdera kulturyttringar kan även uppfattas som problematiskt i förhållande till principen om armlängds avstånd till kulturen.

Den aktuelle fullmäktigeordföranden som utestängde eleverna vid sammanträdet är även ledamot av Sveriges riksdag och en del av regeringsunderlaget. Detta agerande väcker frågor om vilket samhälle vi ska leva i, om hur regeringens och Sverigedemokraternas framförhandlade politik för hbtqi-plus-personers rättigheter ser ut och också om ministern delar samma syn på hbtqi-plus-personer som företrädare för ministerns regeringsunderlag.

Jag vill därför fråga kulturminister Parisa Liljestrand följande:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern att vidta inom sitt ansvarsområde för att säkra hbtqi-plus-personers rättigheter vid kulturutövning och i samhället, samt för att förhindra diskriminering av människor som bryter traditionella normer?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.