Till innehåll på sidan

Åtgärder efter ICJ:s beslut om Israel-Palestina

Svar på skriftlig fråga 2023/24:1024 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:1024 Åtgärder efter ICJ:s beslut om Israel-Palestina

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:1024 av Azra Muranovic (S)  

Åtgärder efter ICJ:s beslut om Israel-Palestina

Azra Muranovic har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att säkerställa att internationell rätt respekteras och implementeras samt hur jag avser arbeta för att främja en rättvis och hållbar lösning i konflikten mellan Israel och Palestina i enlighet med ICJ:s beslut.

Internationella domstolens rådgivande yttrande den 19 juli 2024 rör situationen på det ockuperade palestinska området mellan 1967 och december 2022. Händelseutvecklingen i Gaza till följd av Hamas terroristattacker den 7 oktober 2023 behandlas inte. Rådgivande yttranden är inte bindande.

Alla stater har ett ansvar att respektera och agera i linje med folkrätten, vilket också bekräftades av domstolen. I flera viktiga frågor bekräftade domstolen EU:s positioner om att bosättningsexpansionen, demoleringar och vräkningar måste upphöra. Detta budskap framför EU med stor tydlighet, inklusive direkt till Israel. Bosättningar strider mot folkrätten, undergräver tvåstatslösningen och bidrar till en förhöjd konfliktnivå.

Sverige och EU har en omfattande politik för att differentiera mellan Israel och de ockuperade områdena. EU för en dialog med Israel, bland annat inom ramen för associeringsavtalet, för att söka nå konkreta framsteg utifrån de folkrättsliga principer som EU:s politik i förhållande till den israelisk-palestinska konflikten bygger på. Både EU och Sverige har dessutom ett omfattande utvecklingsbistånd till Palestina som syftar till att stärka möjligheterna till en tvåstatslösning.

Den israelisk-palestinska konflikten kräver en politisk lösning En förutsättning för långsiktigt hållbar fred är ett samlat, legitimt och demokratiskt styre över Palestina. EU:s stöd för en förhandlad tvåstatslösning i linje med folkrätten ligger fast. EU fortsätter att betona att folkrätten, inklusive den humanitära rätten, måste efterlevas. Domstolen lämnar uppföljningen av yttrandet till FN:s säkerhetsråd och generalförsamling.

Internationella domstolen har under våren beslutat om bindande provisoriska åtgärder i ett mål mellan Sydafrika och Israel. EU har vid flera tillfällen uttryckt förväntan om att dessa åtgärder efterlevs. Denna process rör dock en helt annan rättslig fråga och därtill tidsperioden efter den 7 oktober 2023.

 

Stockholm den 6 augusti 2024

 

 

Tobias Billström

 

Skriftlig fråga 2023/24:1024 av Azra Muranovic (S) (Besvarad 2024-07-23)

Fråga 2023/24:1024 Åtgärder efter ICJ:s beslut om Israel-Palestina

av Azra Muranovic (S)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Jag skriver detta med anledning av Internationella domstolens (ICJ) nyligen fattade beslut rörande konflikten mellan Israel och Palestina. ICJ har i sitt beslut från den 19 juli 2024 kommit fram till följande slutsatser:

  1. Israels fortsatta närvaro på de ockuperade palestinska områdena är olaglig.
  2. Israel är förpliktat att så snabbt som möjligt avsluta sin olagliga närvaro på de ockuperade palestinska områdena.
  3. Israel är förpliktat att omedelbart upphöra med all bosättningsverksamhet och evakuera alla bosättare från de ockuperade palestinska områdena.
  4. Israel har en skyldighet att gottgöra den skada som orsakats alla berörda naturliga och juridiska personer på de ockuperade palestinska områdena.
  5. Alla stater har en skyldighet att inte erkänna den olagliga närvaron av Israel i de ockuperade palestinska områdena som laglig och att inte hjälpa till att upprätthålla den.
  6. Internationella organisationer, inklusive FN, har en skyldighet att inte erkänna den olagliga närvaron av Israel som laglig.
  7. FN och särskilt generalförsamlingen och säkerhetsrådet bör överväga nödvändiga åtgärder för att så snabbt som möjligt avsluta Israels olagliga närvaro på de ockuperade palestinska områdena.

Sverige, som hävdar den internationella rätten, behöver nu agera för att visa att det får konsekvenser när man inte respekterar internationell rätt. Socialdemokraterna har tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lämnar in ett utskottsinitiativ (som behandlades i riksdagens utrikesutskott den 11 juni 2024) som uppmanar regeringen att agera kraftfullt för att säkerställa att ICJ:s direkta order ska verkställas, att regeringen ska driva på i EU för att pausa associeringsavtalet med Israel fram till dess att ICJ:s beslut kommit samt att Sverige direkt ska stödja internationella rättsliga institutioner så som ICJ och ICC samt deras rättsprocesser, för att motverka straffrihet gentemot alla aktörer i konflikten och säkra fullt tillträde för alla undersökande kommissioner, faktainsamlingar och alla undersökande organ som är mandaterade av FN.

Mot bakgrund av Sveriges starka engagemang för fred och rättvisa, stödet för Internationella domstolen samt vårt lands stöd för en tvåstatslösning skulle jag vilja veta vilka åtgärder utrikesminister Tobias Billström avser att vidta inom sitt ansvarsområde för att säkerställa att internationell rätt respekteras och implementeras i denna fråga. 

 

Hur avser ministern att arbeta för att främja en rättvis och hållbar lösning i konflikten mellan Israel och Palestina, i enlighet med ICJ:s beslut, exempelvis genom att pausa associeringsavtalet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.