Till innehåll på sidan

Åtgärder för att motverka ökad långtidsarbetslöshet

Svar på skriftlig fråga 2023/24:980 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:980 Åtgärder för att motverka ökad långtidsarbetslöshet

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Svar på fråga 2023/24:980 av Serkan Köse (S)
Åtgärder för att motverka långtidsarbetslöshet

Serkan Köse har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att motverka ökningen av långtidsarbetslösheten och stödja de grupper som står längst från arbetsmarknaden.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder och har fokus på att pressa tillbaka arbetslösheten. Den viktigaste åtgärden är att prioritera bekämpningen av inflationen genom en återhållsam finanspolitik. Inflationen är till stor del roten till det nuvarande ekonomiska läget i Sverige. En effektiv inflationsbekämpning är nödvändig för att stärka Sveriges ekonomi och skapa förutsättningar för en gynnsam ekonomisk utveckling både för hushåll och företag.

Läget på arbetsmarknaden har som förväntat försämrats. Såväl arbetslösheten som långtidsarbetslösheten förväntas öka under 2024 vilket regeringen i budgetpropositionen för 2024 tagit höjd för när det gäller resurserna för arbetsmarknadspolitiska insatser.

Alla som kan arbeta ska göra det och regeringen fortsätter arbetet med att återupprätta arbetslinjen. Det ska löna sig att gå från bidrag till jobb och som ett led i detta har bl.a. jobbskatteavdraget för heltidsarbetande låg och medelinkomsttagare förstärkts. Höga krav ska ställas på den som söker jobb kombinerat med att arbetslösa erbjuds rätt stöd och insatser. Dessutom ska det också finnas tydliga aktivitetskrav för att få bidrag.

 

Den enskilt viktigaste insatsen för att långsiktigt etablera sig på arbetsmarknaden är utbildning. Regeringens satsningar har inneburit att det i vårändringsbudgeten tillförts medel motsvarande 2 000 utbildningsplatser på regionalt yrkesvux. Tidigare har det i budgetpropositionen för 2024 tillförts 3 000 platser på yrkeshögskolan och 16 500 platser på regionalt yrkesvux. Detta är avgörande både för Sveriges konkurrenskraft och för att förbättra individernas möjlighet att få ett arbete.

Arbetsförmedlingen har ett fortsatt uppdrag att öka den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetslösa. Den som står utan arbete måste vara beredd att läsa in en utbildning, omskola sig eller söka jobb i en annan kommun.

Hittills har antalet långtidsarbetslösa som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin varit väsentligt lägre än bedömningen i budgetpropositionen för 2024.

Det innebär att Arbetsförmedlingen har tillräckliga resurser för arbetsmarknadspolitiska insatser till långtidsarbetslösa och övriga arbetssökande som står längst från arbetsmarknaden.

Stockholm den 19 juni 2024

 

Johan Pehrson

Skriftlig fråga 2023/24:980 av Serkan Köse (S) (Besvarad 2024-06-13)

Fråga 2023/24:980 Åtgärder för att motverka ökad långtidsarbetslöshet

av Serkan Köse (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Arbetsförmedlingens senaste rapport om utvecklingen på arbetsmarknaden under 2024–2025 visar att arbetsmarknaden fortsätter att försvagas under 2024. Nyanmälda lediga platser har minskat, varselnivåerna är högre än normalt och antalet inskrivna arbetslösa har ökat, särskilt bland ungdomar och män. En särskild oro är att långtidsarbetslösheten förväntas stiga. Arbetsförmedlingens prognos visar att närmare 150 000 personer kommer att vara långtidsarbetslösa vid slutet av 2025, vilket är fler än före pandemin. Det innebär att andelen långtidsarbetslösa väntas öka till 43 procent av samtliga inskrivna arbetslösa i slutet av prognosperioden.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att motverka ökningen av långtidsarbetslösheten och stödja de grupper som står längst från arbetsmarknaden?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.