Till innehåll på sidan

Åtgärder för att rädda jobben inom byggsektorn

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3560 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2021/ 02300 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3560 av Magnus Jacobsson (KD)
Åtgärder för att rädda jobben inom byggsektorn

Magnus Jacobsson har frågat arbetsmarknadsministern vilka initiativ hon avser att ta för att avstyra den kris som uppstått till följd av att Cementa inte längre får bryta kalk på Gotland.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen kan konstatera att Sverige inom en överskådlig framtid har ett behov av cement till bl.a. bostäder och utveckling av infrastruktur. I dag används cement som en viktig del i denna produktion, bl.a. som en beståndsdel i betong. En eventuell storskalig försörjningsbrist av cement skulle därmed kunna få allvarliga samhällskonsekvenser.

Regeringen har löpande kontakt med berörda branscher om hur situationen utvecklas och ett intensivt departementsövergripande arbete pågår i frågan. Arbetet är inriktat mot att minska risken för allvarliga samhällskonsekvenser, både på kort och lång sikt. En oberoende konsekvensbedömning av den uppkomna situationen har också genomförts.

Cementa AB har ett gällande tillstånd som löper ut den 31 oktober i år. Tillståndet är begränsat både i tid och beträffande den mängd kalk som får brytas. Inom ramen för det nu gällande tillståndet finns det enligt Cementa kalk som inte kommer att hinna brytas innan tillståndstiden löper ut.

Regeringen har beslutat en lagrådsremiss som syftar till att möjliggöra en snabb regeringsprövning av en ansökan om ett tidsbegränsat tillstånd att bedriva kalkstenstäkt. En ansökan om ett tidsbegränsat tillstånd att bedriva kalkstenstäkt får enligt förslaget avse brytning av den kalksten som vid tidpunkten för ansökan omfattas av ett gällande tillstånd men vars brytning hindras på grund av tidsbegränsning i det tillståndet. Lagändringen syftar till att ge förutsättningar för att undvika de betydande samhällskonsekvenser som ett storskaligt driftsstopp i närtid skulle innebära. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 10 oktober 2021.

Regeringen kommer i budgetpropositionen för 2022 att föreslå åtgärder för att främja ett mer hållbart byggande och för att stärka samhällets motståndskraft mot sårbarheter i såväl råvaruförsörjning som strategisk tillgång till insatsvaror.

Stockholm den 14 september 2021

Ibrahim Baylan

Skriftlig fråga 2020/21:3560 av Magnus Jacobsson (KD) (Besvarad 2021-08-31)

Fråga 2020/21:3560 Åtgärder för att rädda jobben inom byggsektorn

av Magnus Jacobsson (KD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Måndagen den 23 augusti besökte jag företaget Benders produktionsanläggning i Uddevalla. Benders är ett företag som under de senaste 20–25 åren expanderat och utvecklats till ett av Sveriges större företag inom byggmaterial som produceras av cement och sten.

Efter att vi vandrat runt i fabriken informerade Benders om sina utvecklingsplaner samt de risker som de uppfattade på kort och lång sikt. Benders har utvecklats väl och har till och med lyckats med att exportera stora delar av sin produktion till andra länder runt Östersjön. I dagsläget finns det emellertid två stora problem som påverkar deras verksamhet.

Ett av problemen är dagens miljöprövning, där man tar för lite hänsyn till ekonomiska och sociala dimensioner vid prövning av vad man förväntar sig av företaget. Benders informerade oss om flera olika ansökningar där man tillsammans med flera andra företag försökt att föra dialog för att dels förstärka miljöhänsynen i produktionen och dels förhöra sig om vilka förväntningar myndigheterna har på dem. Detta har emellertid endast bemötts med ett beslutsmässigt perspektiv. Myndigheten förväntar sig en ansökan – de prövar den sedan. När sedan en ansökan avslås är det mycket svårt att få besked om hur avslaget motiveras, vilket försvårar möjligheterna att göra en ny, ”korrekt” ansökan. Otydligheten och den bristande dialogen försämrar miljöprövningen och gör den mycket dyr, något som också försämrar våra företags konkurrenskraft gentemot utrikes konkurrenter där dessa prövningar flyter på smidigare.

Den andra stora frågan som lyftes var bristen på cement. Bedömningen från Benders var att cementkrisen vi för närvarande står med riskerar cirka 340 000 till 400 000 arbetstillfällen. För Benders del finns det risk att upp till 80 procent av personalen måste varslas på grund brist på cement.

Jag vill till följd av rådande situation fråga arbetsmarknadsministern Eva Nordmark:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att avstyra den kris som uppstått till följd av att Cementa inte längre får bryta kalk på Gotland?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.