Till innehåll på sidan

Åtgärder för att stoppa olämpliga skolkoncerner

Svar på skriftlig fråga 2021/22:577 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:577 av Markus Wiechel (SD)
Åtgärder för att stoppa olämpliga skolkoncerner

Markus Wiechel har, mot bakgrund av Statens skolinspektions beslut den 27 oktober 2021 att återkalla godkännandet för Föreningen Framstegsskolan i Göteborg från och med den 19 november 2021, frågat utbildningsministern om hon avser ta initiativ till åtgärder i syfte att enklare kunna stänga skolor som den ovan nämnda samt förhindra att skattemedel slussas till den typen av verksamheter. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Av Skolinspektionens beslut att återkalla godkännandet av huvudmannen för Römosseskolan framgår att återkallelsen görs på grund av bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen, med stöd av bestämmelserna om ägar- och ledningsprövning som efter förslag av regeringen infördes den 1 januari 2019. Dessa innebär att en enskild för att få förtroendet att driva en skola ska vara lämplig för uppgiften, och om den enskilde är en juridisk person så prövas vissa av den juridiska personens företrädare och ägare. De personer som omfattas är bl.a. den verkställande direktören, styrelseledamöter och personer som genom ett direkt eller indirekt ägande har ett väsentligt inflytande över verksamheten (2 kap. 5 och 5 a §§ skollagen).

Skolinspektionens beslut visar hur betydelsefulla bestämmelserna om ägar- och ledningsprövning är för att säkerställa att det ska vara lämpliga aktörer som driver skolor. Vid riksdagsbehandlingen av den proposition som låg till grund för införandet av en ägar- och ledningsprövning av privata aktörer inom skolväsendet – propositionen Ökade tillståndskrav och särskilda regler för upphandling inom välfärden (prop. 2017/18:158) – reserverade sig Sverigedemokraterna och yrkade att propositionen borde avslås och att regeringen sedan skulle återkomma med ett annat förslag. Om Sverigedemokraternas reservation vunnit bifall i kammaren hade bestämmelserna om ägar- och ledningsprövning inom skolväsendet inte kunnat träda i kraft den 1 januari 2019 och Skolinspektionen hade därmed saknat denna grund för sitt beslut om återkallande.

Skolinspektionen har i sin tillsyn av Römosseskolan tidigare vid upprepade tillfällen identifierat olika allvarliga brister i verksamheten. Huvudmannen har förelagts att åtgärda dem och vid uppföljningen av tillsynsbesluten har de varit åtgärdade, men nya brister har konstaterats. Skolinspektionen har vid den tiden inte haft lagliga möjligheter att återkalla tillståndet. Den skollag som antogs efter förslag av den dåvarande borgerliga regeringen var i detta avseende otillräcklig. Det har varit för svårt att stänga skolor med uppenbara och återkommande brister. Skolinspektionen ska enligt regeringens uppfattning kunna tillgripa sina skarpaste sanktionsverktyg om det återkommande uppstår allvarliga brister i verksamheten som huvudmannen föreläggs att åtgärda – samma brister eller av olika slag – även om varje brist för sig åtgärdas. I propositionen Ökade möjligheter att stänga skolor med allvarliga missförhållanden (prop. 2021/22:45) föreslås att ett godkännande ska kunna återkallas om huvudmannen för en fristående skola förelagts att åtgärda ett allvarligt missförhållande och följt föreläggandet, men det inom två år från föreläggandet ändå förekommer allvarliga missförhållanden och huvudmannen tidigare har visat bristande förmåga eller vilja att fullgöra sina skyldigheter.

När det gäller frågan om initiativ avseende skattemedel som slussas till olämpliga skolkoncerner vill jag påminna om den i mars 2018 överlämnade propositionen Tillstånd att ta emot offentlig finansiering inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet (prop. 2017/18:159). Där föreslogs bl.a. att offentlig finansiering endast skulle tillåtas för juridiska personer som kan visa att de offentliga medlen, utöver ett tillåtet rörelseresultat, kommer att gå till den verksamhet medlen är avsedda för. Propositionen röstades ner av en majoritet i riksdagen, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Skolan är till för eleverna. Där lämnar vi våra barn för att de ska lära sig mycket och fostras till demokratiska medborgare. Att driva skola i Sverige ska innebära att man förvaltar samhällets förtroende för det uppdraget. Det ska endast seriösa aktörer kunna göra. Och de ska endast kunna göra detta om de håller en hög kvalitet. Annars ska de stoppas. Ägar- och ledningsprövningen liksom den föreslagna förbättrade möjligheten att återkalla godkännanden är viktiga verktyg för tillsynsmyndigheterna för att kunna stoppa oseriösa aktörer inom skolväsendet. Om det visar sig att ytterligare åtgärder behövs är jag beredd att verka för att nya initiativ tas.

Stockholm den 22 december 2021

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftlig fråga 2021/22:577 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2021-12-10)

Fråga 2021/22:577 Åtgärder för att stoppa olämpliga skolkoncerner

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Skolinspektionen beslöt nyligen att stänga samtliga friskolor i den muslimska så kallade Römossekoncernen, grundad av tidigare riksdagsledamoten Abdirizak Waberi, en person som haft betydelsefulla positioner i vad som anses vara Muslimska brödraskapets europeiska gren och som nu startat ett islamistparti i Somalia. Anledningen till det sedan många år efterlängtade beslutet var att det förekommit misstankar om grov ekonomisk brottslighet och allvarliga missförhållanden.

Trots detta kommer dock 48 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar nu att betalas ut till skolkoncernen, efter beslut av politiker i Göteborg. Enligt andre vice ordföranden i grundskolenämnden, som beslutat om utbetalningen, saknas det till och med laglig rätt att stoppa utbetalningarna till skolan. I avvaktan på att förvaltningsrätten avgör överklagandet om nedstängning av Römosseskolan har dessutom stängningen tillfälligt hävts, varför de elever och förskolebarn som berörs får gå kvar i de kritiserade verksamheterna.

Turerna kring den milt uttryckt fundamentalistiska Römosseskolan har varit många, och för dem som följt frågan är det oerhört märkligt att skolan fortfarande kan drivas vidare, trots återkommande avslöjanden om religiös indoktrinering och diskriminering, kopplingar till muslimsk extremism samt misstankar om grov ekonomisk brottslighet; grundaren Waberi står för närvarande åtalad för grov förskingring och grovt bokföringsbrott.

Mot bakgrund av detta finns det goda skäl att se över nuvarande regelverk, som tycks vara svårhanterligt och onödigt byråkratiskt.

Med anledning av ovanstående önskas utbildningsminister Anna Ekström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att ta initiativ till åtgärder i syfte att enklare kunna stänga skolor som den ovan nämnda samt förhindra att skattemedel slussas till den typen av verksamheter?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.