Till innehåll på sidan

Åtgärder mot korruption vid Myndigheten för press, radio och tv

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1560 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ku2021/ 00307 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1560 av Björn Söder (SD)
Åtgärder mot korruption vid Myndigheten för press, radio och tv

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att förhindra att korruption förekommer på Myndigheten för press, radio och tv (MPRT).

All statlig verksamhet ska genomsyras av den statliga värdegrunden och god förvaltningskultur.

I 1 kap. 9 § regeringsformen stadgas att förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen i sin verksamhet skall beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Regeringsformens grundläggande krav innebär bl.a. ett förbud mot att grunda avgöranden på hänsyn till andra omständigheter än sådana som enligt tillämpliga författningar får beaktas vid prövningen av ett ärende. I förvaltningslagen (2017:900) finns också regler om exempelvis jäv.

Vidare finns en rad kontrollfunktioner för statlig förvaltning, bl.a. Riksdagens ombudsmän (JO), Justitiekanslern (JK) och Riksrevisionen.

Mediestödsförordningen (2018:2053) reglerar förutsättningarna för återbetalning och återkrav av felaktigt utbetalt stöd. Som statsråd kan jag inte uttala mig om enskilda fall. Det är mediestödsnämnden vid MPRT som prövar frågor om återkrav av mediestöd. Uppföljning av beslut om mediestöd är således myndighetens ansvar.

Stockholm den 10 februari 2021

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2020/21:1560 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-02-01)

Fråga 2020/21:1560 Åtgärder mot korruption vid Myndigheten för press, radio och tv

av Björn Söder (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Tidningen Samhällsnytt har i ett flertal reportage avslöjat att en person, som fått ut mediestöd från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) för sin blogg och själv är knuten till myndigheten, inte lever upp till de krav som ställs för att erhålla mediestöd. Den 28 januari rapporterar Samhällsnytt att MPRT meddelat att personen ändå slipper återkrav från myndigheten eftersom hon inte förstod kraven för mediestöd. En enhetschef vid myndigheten menar i ett svar till Samhällsnytt att myndighetens instruktioner har varit "oklara". Personen som slipper återkrav är dock veteran inom MPRT och har suttit som mediestödsledamot sedan flertalet år och har då själv varit med och delat ut 4 miljarder kronor av skattemedel till olika medier. När det vid myndigheter förekommer situationer som i detta exempel, dvs. att myndigheten inte agerar för återbetalningsskyldighet när någon med anknytning till myndigheten felaktigt har fått mediestöd, kan det leda till misstankar om vänskapskorruption vid myndigheten.

Av denna anledning vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att förhindra att korruption förekommer på myndigheten MPRT?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.