Till innehåll på sidan

Avskaffandet av klimatpremien till biogaslastbilar

Svar på skriftlig fråga 2023/24:473 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
KN2024/ 00040 Klimat- och näringslivsdepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:473 av Rikard Nordin (C)
Avskaffande av klimatpremien till biogaslastbilar

Rikard Nordin har frågat mig om jag har tagit initiativ till en analys av konsekvenserna av att avskaffa klimatpremien för biogaslastbilar trots att de sänker utsläppen minst lika mycket som ellastbilar och har möjlighet att i närtid expandera kraftigare än ellastbilar, och om jag i så fall kan redogöra för resultatet av analysen.

Regeringen har inte fattat något beslut om att avskaffa klimatpremien till biogaslastbilar. Däremot har Klimat- och näringslivsdepartementet tagit fram och remitterat ett förslag om ändringar i förordningen (2020:750) om statligt stöd till vissa miljöfordon. Ändringarna syftar bland annat till att anpassa förordningen till de ändringar i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget som trätt i kraft den 1 juli 2023. Ändringarna i EU:s statsstödsregler innebär bland annat att förutsättningarna för att ge statligt stöd till biogasfordon har förändrats. Regeringen kommer analysera vilka möjligheter som finns att ge dessa fordon fortsatt stöd.

Utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter behöver vara i princip noll senast 2045 för att Sverige ska kunna nå det långsiktiga klimatmålet. Det bör i huvudsak ske genom en elektrifiering av transportsektorn, men även genom ökad användning av fossilfria drivmedel och ökad transporteffektivitet. För de kategorier av tunga fordon där särskilda svårigheter finns avseende elektrifiering kommer fossilfria drivmedel spela en viktig roll.

Stockholm den 17 januari 2024

Romina Pourmokhtari

Skriftlig fråga 2023/24:473 av Rickard Nordin (C) (Besvarad 2024-01-10)

Fråga 2023/24:473 Avskaffandet av klimatpremien till biogaslastbilar

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Regeringen har valt att avskaffa klimatpremien till biogaslastbilar. Grunderna som uppges är bland att det inte skulle vara tillåtet att premiera annat än el och vätgas. Det stämmer inte. Promemorian (KN2023/04268) anger, i avsnitt 5.4, att stöd inte längre kan ges för köp av lastbilar som drivs med fordonsgas. Stöd kan dock fortsatt beviljas med stöd av den allmänna förordningen om de minimis-stöd, under förutsättning att villkoren i den förordningen är uppfyllda. 

Det finns en hyggligt utbyggd infrastruktur för flytande biogas, och biogasens klimatnytta är bättre eller i paritet med el. Regeringen lyfter i andra sammanhang fram teknikneutralitet, så varför regeringen i detta fall väljer en teknik framför en annan är oklart. Det finns också betydligt större potential för biogaslastbilar i närtid. Det är extra viktigt att fokusera på åtgärder som kan ske i närtid nu när regeringen ökar utsläppen radikalt, eftersom man valt att fokusera på fossila bränslen i transportsektorn.

Att söka om stöd via Klimatklivet fungerar bra för större investeringar som inte är tidskritiska på samma sätt som investeringen i ett fordon är. Klimatklivet har bara öppet för ansökningar ett fåtal gånger per år, är sällan i synk med hur upphandlingar och annat sker samt tar för lång tid för att kunna fungera väl för den som vinner en upphandling. Det är alltså inte en hållbar lösning.

Det är också orimligt att inte ha en teknikneutral syn på lätta lastbilar och även där exkludera biogasen, trots att det är ett inhemskt bränsle och att det kan skalas upp snabbt.

Min fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari blir därför:

 

Har statsrådet tagit initiativ till en analys av konsekvenserna av att avskaffa klimatpremien för biogaslastbilar trots att de sänker utsläppen minst lika mycket som ellastbilar och har möjlighet att i närtid expandera kraftigare än ellastbilar, och kan statsrådet i så fall redogöra för resultatet av analysen?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.